ΕΛΛΑΔΑ

Με απεργίες και Δικαστήρια αναζητούν λύσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί

Με απεργίες και Δικαστήρια αναζητούν λύσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί

«Χειρόφρενο» σηκώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στα μέτρα καταρράκωσης του συστήματος υγείας της χώρας από το σύνολο των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί σταδιακά, στο όνομα της περιστολής δαπανών για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κήρυξε απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, ενώ όρισε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου ως «Πανελλαδική μέρα λειτουργίας των Νοσοκομείων χωρίς ειδικευόμενους» με πανελλαδική επίσχεση εργασίας από τους ειδικευομένους, που κηρύσσει και καλύπτει η ΟΕΝΓΕ. Την ίδια ημέρα θα γίνουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας συνελεύσεις ειδικευομένων με θέμα τα προβλήματα των νέων γιατρών μέσα στο σύστημα υγείας, ενώ θα ακολουθήσει συγκέντρωση στο υπουργείο, ως συμμετοχή στο συλλαλητήριο νοσοκομείων της επαρχίας, τα οποία κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Παράλληλα η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε τα εξής:

1. Προσφεύγει σε κάθε ένδικο μέσο στα Ελληνικά και Διεθνή Δικαστήρια εναντίον της περικοπής του ιατρικού μισθολογίου,

2. Καλύπτει συνδικαλιστικά και νομικά τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συνταγογραφούν το φάρμακο που επιβάλλεται για την καλύτερη θεραπεία του ασθενούς και όχι τη δραστική ουσία, ακολουθώντας τις αντίστοιχες οδηγίες του ΠΙΣ. Ταυτόχρονα καταδίκασε κατηγορηματικά φαινόμενα κατευθυνόμενης συνταγογράφισης και χρηματισμού των γιατρών.

3. Απαιτεί ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης, χορήγηση ρεπό μετά την ενεργό εφημερία, την πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών και συμψηφισμό οφειλών των Νοσοκομείων έναντι φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων των γιατρών.

4. Συνεχίζει τις παρεμβάσεις αλληλεγγύης, με καθιέρωση -σε πρώτη φάση- της Τετάρτης ως ημέρας ελεύθερης δωρεάν πρόσβασης όλων των ασθενών στα Νοσοκομεία, ιδιαίτερα των άπορων και ανασφάλιστων.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας συζητά πρόσθετα μέτρα όπως μη υπογραφή πιστοποιητικών, άρνηση συμμετοχής σε επιτροπές, διάθεση παραιτήσεων στη διάθεση και προς αξιοποίηση των ΔΣ των Ενώσεων ή στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας, ενώ θα συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις κατά του μνημονίου.