ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρότερ​ες ποινές για «φακελάκια​» και ρατσιστικά εγκλήματα

Αυστηρότερ​ες ποινές για «φακελάκια​» και ρατσιστικά εγκλήματα

Αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για περιπτώσεις χρηματισμού δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και διάπραξης αδικημάτων με ρατσιστικό κίνητρο, ενώ καταργείται ρύθμιση (ο αποκαλούμενος και ως τυποκτόνος νόμος) που επέβαλε εξοντωτικές χρηματικές αποζημιώσεις για «συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου».

Οι ρυθμίσεις αυτές και άλλες σημαντικές περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Κώδικα περί ναρκωτικών και άλλων διατάξεων που κατατέθηκε στη Βουλή. Με αυτό εξορθολογίζεται η ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, δίνεται έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών και όχι στην ποινική καταστολή, ενώ για τους κατ' επάγγελμα εμπόρους ναρκωτικών ουσιών με προσδοκώμενο όφελος πάνω από 75.000 ευρώ οι ποινικές κυρώσεις θα είναι αυστηρότερες, αφού δεν θα αναγνωρίζονται δυνατότητες ηπιότερης μεταχείρισης λόγω τοξικομανίας. Παράλληλα ρυθμίζονται θέματα αδειών κρατουμένων, πειθαρχικών ποινών.

Ακόμη, μεταξύ άλλων:

-Προβλέπεται η κατά προτεραιότητα εκδίκαση υποθέσεων κακουργηματικού χαρακτήρα για τις περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων του στενού όσου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, π.χ ΔΕΚΟ, κρατικών τραπεζικών υπαλλήλων, ο κύκλος των οποίων διευρύνεται.

- Θεσμοθετείται υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος που αποκόμισαν οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί-υπάλληλοι από την παράνομη συναλλαγή.

- Θεσπίζεται συγκεκριμένος χρόνος εντός του οποίου θα περατώνεται η ανάκριση, η υποβολή πρότασης από τον εισαγγελέα στο Δικαστικό Συμβούλιο και η έκδοση από αυτό σχετικού βουλεύματος σε υποθέσεις διαφθοράς, μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος, στις οποίες κατηγορούμενοι κρατούνται προσωρινά, ώστε να αντιμετωπισθεί το απαράδεκτο φαινόμενο της αποφυλάκισης αυτών λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου. Για την τήρηση των προθεσμιών αυτών από τους δικαστικούς λειτουργούς θα γίνεται οπωσδήποτε ειδική μνεία στις εκθέσεις επιθεώρησης και θα συνιστά αυτό ουσιαστικό στοιχείο για την προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό.

- Προβλέπεται επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης στους δράστες ληστειών που φέρουν βαρύ οπλισμό (πυροβόλα όπλα, καλάσνικοφ κ.α). Επίσης, με ποινές κάθειρξης τιμωρούνται και εκείνοι που κατέχουν ή φέρουν παράνομα πολεμικά τυφέκια, πολυβόλα, χειροβομβίδες κ.α.

- Συνιστά επιβαρυντική περίπτωση κατά την επιμέτρηση της ποινής η τέλεση εγκλημάτων που διαπράττονται από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού

- Παρέχεται δικαίωμα στον εργαζόμενο να αξιώσει από τον υπερήμερο εργοδότη, εκτός από το μισθό του και πραγματική απασχόληση. Το δικαίωμα του αυτό μπορεί πλέον να ικανοποιείται και με ασφαλιστικά μέτρα.

-Προβλέπεται η δυνατότητα αναψηλάφησης της δίκης ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων σε περίπτωση ευδοκίμησης προσφυγής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

-Καταργείται και αναμορφώνεται σύμφωνα και με τη νομολογία του Αρείου Πάγου η σχετική ρύθμιση που ορίζει συγκεκριμένο ποσό χρηματικής ικανοποίησης ηθικής βλάβης για προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης από δημοσιεύματα Τύπου και εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών μέσων.