ΕΛΛΑΔΑ

Τι πρέπει να προσέξετε πριν κάνετε ασφάλιση κατοικίας

Τι πρέπει να προσέξετε πριν κάνετε ασφάλιση κατοικίας

Πιο σύνθετη από την ασφάλιση αυτοκινήτου, χρειάζεται καλή μελέτη πριν προχωρήσετε στις… υπογραφές.

Ποια είναι τα σημεία τα οποία πρέπει να προσέξετε όταν κάνετε μια ασφάλιση κατοικίας; Τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται να ασφαλίσετε στο σπίτι σας; Πόσα πράγματα θα πρέπει να μάθετε για το σπίτι σας που δεν τα γνωρίζετε σήμερα, ώστε να είστε σωστά προετοιμασμένοι πριν βάλετε την υπογραφή σας; Η ασφάλιση κατοικίας δεν είναι παιχνίδι. Θέλει μελέτη και προσοχή, γιατί πρόκειται για μια σημαντική επένδυση. Ένας σεισμός, μια φωτιά, μια διάρρηξη μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας από τη μία μέρα στην άλλη. Θα το ρισκάρετε;

Στην ερώτηση αν πρέπει να ασφαλίσετε μόνο το κτήριο ή και τα περιεχόμενά του, εννοείται ότι η απάντηση δεν μπορεί να ικανοποιεί όλους. Γιατί, το τι… περιεχόμενα έχει κάθε σπίτι, αλλάζει με τον κάθε ιδιοκτήτη. Οπότε, υπολογίστε και κρίνετε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες σας επιτρέπουν να φέρετε την ασφάλιση στα μέτρα σας. Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε κάλυψη για σεισμό, για το κτήριο, αλλά όχι για τα περιεχόμενά του. Ή να βάλετε κάλυψη για πυρκαγιά μόνο για τα περιεχόμενα, αν κρίνετε ότι η κατασκευή δεν πρόκειται να πάθει τίποτε, ακόμη κι αν περάσουν οι φλόγες από μέσα.

Σημειώστε, πάντως, τα εξής, όσον αφορά την ασφάλιση για σεισμό: Η κάλυψη του προσφέρεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες μόνο σε κτήρια που είναι κατασκευασμένα από το 1960 και μετά γιατί από τότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής κτηρίων. Η κάλυψη σεισμού είναι υποχρεωτική από τις τράπεζες μόνο στην περίπτωση που υπάρχει στεγαστικό δάνειο για την κατοικία.

Για να αποφύγετε φαινόμενα υπασφάλισης (δηλαδή να ασφαλίσετε ένα κτήριο σε αξία μικρότερη από αυτήν της ανακατασκευής του), η κατοικία σας πρέπει πάντα να ασφαλίζεται στην αξία ανακατασκευής του. Η αξία ανακατασκευής ποικίλει ανάλογα με το έτος κατασκευής του κτιρίου. Πολλές όμως ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν σε αξία καινούριου. Σήμερα, δηλαδή, περίπου 1.100 € ανά τετραγωνικό μέτρο, για τα μεικτά του τετραγωνικά. Μεικτά τετραγωνικά μέτρα είναι το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων μιας κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων των μπαλκονιών και των ημιυπαίθριων χώρων.

Για τα περιεχόμενα της κατοικίας θα πρέπει να υπολογίζετε ένα μέσο όρο ασφαλιζόμενης αξίας που ορίζεται στα 400 € ανά τετραγωνικό μέτρο. Αν όμως θεωρείτε ότι το ποσό αυτό δεν αντιστοιχεί στην αξία των περιεχομένων της κατοικίας σας, μπορείτε να το διαπραγματευθείτε.

Όσον αφορά στην κατασκευή του κτηρίου, διαφορετικά ασφαλίζεται μια κατοικία κατασκευασμένη από ξύλο παρά μια κατοικία κατασκευασμένη από μπετόν αρμέ, όπως είναι και λογικό. Μερικές εταιρείες τιμολογούν διαφορετικά τις μονοκατοικίες από τα διαμερίσματα, ενώ για κάποιες άλλες παίζει ρόλο ο όροφος που βρίσκεται το σπίτι και αν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Συνεπώς ψάξτε σε πολλές ασφαλιστικές, για να βρείτε ακριβώς αυτό που σας ταιριάζει.

Αν η κατοικία που θέλετε να ασφαλίσετε είναι εξοχική, πρέπει πάντα να το δηλώνετε στην ασφαλιστική εταιρεία, ειδικά όταν ζητάτε κάλυψη κλοπής. Πολλές εταιρείες δεν δέχονται να ασφαλίσουν εξοχικά ή το κάνουν μόνο με πρόσθετα ασφάλιστρα.

Όσον αφορά τώρα στο πώς καλύπτονται τα περιεχόμενα του σπιτιού σας, καλό είναι να γνωρίζετε τα εξής: Χρήματα και κοσμήματα, ρολόγια, χρυσά αντικείμενα, πολύτιμοι λίθοι, επιταγές, αξιόγραφα, χαρτόσημα, σπάνια βιβλία, συλλογές κάθε είδους, χειρόγραφα και αυτόγραφα δεν ασφαλίζονται εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά με ρητό όρο στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Πίνακες ζωγραφικής, όπλα, αντίκες, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, αθλητικός εξοπλισμός, χαλιά, μουσικά όργανα, οπτικοακουστικός εξοπλισμός και ηλεκτρονικοί υπολογιστές πρέπει να περιγράφονται επακριβώς (είδος, μάρκα, μοντέλο, κ.λ.π.) στην αίτηση ασφάλισης για να συμπεριληφθούν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αν δεν περιγράφονται, συνήθως οι ασφαλιστικές εταιρίες τα καλύπτουν, αλλά μέχρι κάποιο ορισμένο ποσό.