ΕΛΛΑΔΑ

Έκλεψαν τις προτομές Καζαντζάκη,Θεοτοκόπουλου από το Πνευματικό Κέντρο

Έκλεψαν τις προτομές Καζαντζάκη,Θεοτοκόπουλου από το Πνευματικό Κέντρο

Φυλάνε τις Σκουριές και αφήνουν αφύλαχτα τα Ιερά και τα Όσια

Η προτομή του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη αλλά και αυτή του σπουδαίου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (ElGreco) εξαφανίστηκαν μέσα από τον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν τις προτομές και έμειναν μόνο οι μαρμάρινες βάσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι προτομές των δύο σπουδαίων Ελλήνων είναι «θύματα» των «κυνηγών χαλκού».

Η αστυνομία εστιάζει τις έρευνες στα χυτήρια, καθώς πιθανολογείται πως οι δράστες θα επιχειρήσουν να προωθήσουν άμεσα τη λεία τους.

Την κλοπή των προτομών επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της η αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα Παιδείας Νέλλη Παπαχελά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δράστες θα εντοπιστούν από την ΕΛ.ΑΣ.

Η κλοπή των προτομών του Ν. Καζαντζάκη και του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου φέρνουν και πάλι στο φως τα τεράστια προβλήματα φύλαξης που έχουν δημόσια κτίρια.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν οι δράστες να μπήκαν στο Πνευματικό Κέντρο, να ξήλωσαν τις προτομές και να εξαφανίστηκαν χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες θρασύτατοι «κυνηγοί χαλκού» έκλεψαν την προτομή του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

Επίσης, πριν από περίπου ένα χρόνο, ένας ανεκτίμητος πίνακας του Πικάσο, ένας πίνακας του ολλανδού Μοντριάν και ένα σχέδιο του Μονκάλβο, έκαναν φτερά μέσα σε λίγα λεπτά από το πιο καλά φυλασσόμενο κτίριο της Αθήνας, την Εθνική Πινακοθήκη.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη του Πνευματικού Κέντρου;

Γιατί αφήνονται στο έλεος των κακοποιών τα Ιερά και τα Όσια των Ελλήνων;

Ως πότε θα υπάρχει αυτή η ανοχή στους «κυνηγούς του χαλκού»;