ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι και γιατί έβαλαν την βόμβα στο σπίτι του εφοπλιστή Τσάκου

Ποιοι και γιατί έβαλαν την βόμβα στο σπίτι του εφοπλιστή Τσάκου

Ποιοι κρύβονται πίσω από την βομβιστική επίθεση στο σπίτι του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου και γιατί τον επέλεξαν ως στόχο;

Σε αυτά τα δύο βασικά ερωτήματα προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δράστες να έχουν σχέση με το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο MALL στο Μαρούσι στις 20 Ιανουαρίου του 2013 (την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η «Σύμπραξη Αναρχικών Οργανώσεων: Άγρια Ελευθερία και Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων» και ενδεχομένως να αποτελούν ασύλληπτα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "Συνωμοσίας των πυρήνων της φωτιάς".

Ίσως μάλιστα λένε οι αστυνομικοί, ο εφοπλιστής να μπήκε στο στόχαστρο, επειδή το 2008 είχε ορισθεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, ενώ το όνομα της εφοπλιστικής οικογένειας βρισκόταν και στη λίστα Λαγκάρντ.

Όλα αυτά βέβαια θα απαντηθούν στην προκήρυξη που αναμένεται να γίνει η ανάληψη της ευθύνης της βομβιστικής επίθεσης, πιθανότατα, μέσω ιστοσελίδας αντιεξουσιαστών στο διαδίκτυο...

"ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΗΤΑΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ "ΜΗΝΥΜΑ"

Οι βομβιστές τοποθέτησαν τον αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό μικρής ισχύος σε μία μαθητική τσάντα σε ένα αλσύλιο, πίσω από τον περίβολο του σπιτιού του εφοπλιστή, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλι και Προπυλαίων, στην περιοχή της Ακρόπολης. Από την έκρηξη, προκλήθηκαν μικρές ζημιές ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ο εφοπλιστής, η σύζυγός του Σήλια Κριθαριώτη και τα τρία ανήλικα παιδιά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, απουσίαζαν την ώρα της έκρηξης και στο σπίτι βρισκόταν ο ιδιωτικός φύλακας και τρία άτομα από το υπηρετικό προσωπικό, που απομακρύνθηκαν εγκαίρως από την αστυνομία, αφού είχε προηγηθεί τηλεφώνημα των δραστών με το οποίο προειδοποιούσαν για την έκρηξη.

Στις 8 και έξι το βράδυ, ένας άνδρας τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και είπε: «Δεν είναι φάρσα, στην οδό Ροβέρτου Γκάλι και Προπυλαίων, στη βίλα του Τσάκου του εφοπλιστή, απέναντι από το Ηρώδειο, θα εκραγεί βόμβα στις 8.30 ακριβώς». Το γεγονός ότι ο δράστης προειδοποίησε, δείχνει, ότι οι βομβιστές δεν επεδίωκαν θύματα, ήθελαν όμως με το χτύπημα να στείλουν ένα απειλητικό μήνυμα...

ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ" ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής έχουν πάρει καταθέσεις από τον φύλακα, το υπηρετικό προσωπικό αλλά και από κατοίκους, για το εάν είχαν διαπιστώσει κάτι ύποπτο τις τελευταίες ημέρες, ενώ εξετάζουν καρέ - καρέ και το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα οι πυροτεχνουργοί και οι αστυνομικοί της σήμανσης περισυνέλεξαν τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού προκειμένου να εξεταστούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αποτυπώματα και DNA.

Διαβάστε επίσης:

Η στιγμή της έκρηξης στο σπίτι του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου

Έκρηξη σε σπίτι γνωστού εφοπλιστή στο Κουκάκι