ΕΛΛΑΔΑ

Αυτόφωρο για περιβαλλοντικές παραβάσεις και πυροπροστασία

Αυτόφωρο για περιβαλλοντικές παραβάσεις και πυροπροστασία

Βαριές ποινές ανακοίνωσε ο Άρειος Πάγος για όσους θέσουν σε κίνδυνο το περιβάλλον

Σε μία συμβολική κίνηση, χθες ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας εξέδωσε τρεις εγκυκλίους με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Οι οδηγίες προς τους δικαστικούς λειτουργούς, προβλέπουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για όσους καταστρέφουν το περιβάλλον, ενώ ζητά από τους δικαστές να δικάζουν τέτοιες περιπτώσεις κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Στο ίδιο αυστηρό κλίμα, κινούνται και οι υπόλοιπες εγκύκλιοι, η βασικότερη εκ των οποίων αφορά την πυροπροστασία, θέτοντας προ των ευθυνών τους τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους. Πιο συγκεκριμένα, ο αντιεισαγγελέας ζητά από τις Αρχές να μεριμνήσουν για τον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων σημείων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φωτιά, με εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων. Όπως τονίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, σε περίπτωση που οι δασικές υπηρεσίες εντοπίσουν παραβάσεις (υλοτόμηση, εκχέρσωση, ανοικοδόμηση εντός δάσους, περιφράξεις κλπ) οφείλουν να συλλαμβάνουν τους υπαιτίους, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ποινικές ευθύνες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως από το στόχαστρο του Αντιεισαγγελέα δεν ξέφυγαν ούτε τα καταστήματα που ηχορυπαίνουν, μιας και ζητά να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας όσων εντοπιστούν και παράλληλα να εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτοφώρου και χρηματικών ποινών που ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ.