ΕΛΛΑΔΑ

Τα σενάρια για την «νέα ΕΡΤ»

Τα σενάρια για την «νέα ΕΡΤ»

Πώς θα λειτουργήσει, με πόσους εργαζόμενους και από πού θα εκπέμψει

Σενάρια επί σεναρίων και ασκήσεις επί χάρτου βρίσκονται σε εξέλιξη για τη μορφή που θα έχει η νέα ΕΡΤ ή καλύτερα η «μεταβατική ΕΡΤ».

Στο υπουργείο Οικονομικών (πιθανότατα θα είναι ο νέος υπεύθυνος για τη δημόσια τηλεόραση) πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις γα το θέμα, γεγονός ωστόσο που έχει εξοργίσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Πώς θα λειτουργήσει

Σύμφωνα με πληροφορίες για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα με τρία δελτία ειδήσεων. Όλα τα κανάλια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα.

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στην απογευματινή σύσκεψη δεν αποκλείεται να προτείνει στους δυο κυβερνητικούς εταίρους, αν και οι ίδιοι το επιθυμούν, να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα – ο οποίος θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, θεωρείται ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Από πού θα εκπέμπει

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι πολλά, τρία όμως από ότι φαίνεται είναι τα βασικά.

Το πρώτο λέει ότι ο μεταβατικός φορέας θα λειτουργήσει απ' τη Βουλή καθώς οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ τελούν υπό την κατάληψη των πρώην εργαζόμενων. Για να είναι δυνατό να εκπέμπει το πρόγραμμα που προβλέπει ο νόμος θα πρέπει να εργάζονται στον φορέα αυτόν περί τα 400 άτομα τα οποία και θα υπογράψουν σχετικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (δίμηνες) και έργου.

Το δεύτερο σενάριο λέει ότι για να μην υπάρξουν νέες αναταράξεις τουλάχιστον στο επίπεδο εγκαταστάσεων και του προσωπικού να προσληφθούν στον νέο φορέα και για δύο μήνες (και πάλι δίμηνες συμβάσεις) οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους και στο πλαίσιο του νέου φορέα να ξεκινήσουν οι εκπομπές από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Από το νέο σχήμα θα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στη “Ραδιοτηλεόραση” και στα μουσικά σύνολα, όπως προβλέπει και η απόφαση του ΣτΕ!

Το τρίτο σενάριο αναφέρει ότι ήδη ο κ. Στουρνάρας έχει συναντηθεί με μεγαλοκαναλάρχη με τον οποίο συζήτησαν το ενδεχόμενο να αγοράσει το κράτος τη συχνότητα του καναλιού του και να εκπέμψει από εκεί η «μεταβατική ΕΡΤ».

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του newsbomb.gr, η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα και ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε θετικός, αν και ξεκαθάρισε πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όποιο σενάριο πάντως και να επικρατήσει οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θεωρούνται ήδη απολυμένοι, αφού οι νέες συμβάσεις δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση νέα πρόσληψη.

Διαβάστε επίσης:

Σε τεντωμένο σχοινί η τρικομματική κυβέρνηση