ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ: Κοινή αεροναυτική άσκηση στην Α. Μεσόγειο

Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ: Κοινή αεροναυτική άσκηση στην Α. Μεσόγειο

Μεγάλη αεροναυτική άσκηση, που θα περιλαμβάνει, σενάρια προστασίας της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), θα πραγματοποιήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, ενώ φαίνεται να επανέρχεται στην επικαιρότητα το ρωσικό αίτημα για χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ το «Σίγμα», Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν την μεγαλύτερη κοινή αεροναυτική άσκηση που διεξήχθη ποτέ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Σίγμα», μεταξύ των σεναρίων θα περιλαμβάνεται και αυτό της προστασίας της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε στο «Σίγμα» ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου. Βασικά σενάρια της άσκησης θα είναι η γεφύρωση των τριών εναέριων χώρων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε πλήρες επιχειρησιακό περιβάλλον, δηλαδή θα υπάρξουν και ασκήσεις που θα διεξαχθούν με πραγματικά πυρά. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του «Σίγμα», μεγάλο μέρος της άσκησης θα διεξαχθεί νοτίως της Κρήτης μέχρι και τα οικόπεδα 10-11 και 12, και θα περιλαμβάνει ανεφοδιασμό ελληνικών και ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών εν πτήσει, αλλά και ταυτόχρονη εχθρική αντίδραση.