ΕΛΛΑΔΑ

Αθωώθηκε για τη βόμβα σε καφέ-μπαρ λόγω της... γάζας

Αθωώθηκε για τη βόμβα σε καφέ-μπαρ λόγω της... γάζας

Μια «λεπτομέρεια» στον ισχυρότατο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο καφέ μπαρ στο κέντρο των Χανίων, είχε σαν αποτέλεσμα να αθωωθεί από το Δικαστήριο του Ρεθύμνου, ο 35χρονος, ο οποίος είχε συλληφθεί για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου 2010, άγνωστος ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές των Χανίων για τοποθέτηση βόμβας στην είσοδο του καφέ-μπαρ.

Αστυνομικοί και πυροτεχνουργοί που έσπευσαν εκεί, διαπίστωσαν πως επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος αποτελείτο από σχεδόν ένα κιλό ζελατοδυναμίτιδας με ηλεκτρονικό πυροκροτητή και με εξελιγμένη σύνδεση πυροδότησης μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ο ισχυρότατος μηχανισμός που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, δεν ενεργοποιήθηκε από καθαρή τύχη, γιατί η καθαρίστρια του καταστήματος κατά λάθος τον μετακίνησε με αποτέλεσμα να αποσυνδεθεί ένα καλώδιο.

Ο μηχανισμός εστάλει στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια και μετά από δύο χρόνια, στις 5/9/2012 ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε DNA το οποίο ταυτοποιήθηκε με 35χρονο Ρεθυμνιώτη, ο οποίος και συνελήφθη.

Μετά από 13 μήνες πραγματοποιήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου, όπου ο 35χρονος αθωώθηκε.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Πατρίς» στα εγκληματολογικά εργαστήρια εστάλη και μια λευκή υφασμάτινη γάζα, με την οποία ήταν τυλιγμένη η βόμβα.

"Υπήρχε όμως μία λεπτομέρεια που έκανε την μεγάλη διαφορά: η απάντηση των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων αφορούσε στο γενετικό υλικό που βρέθηκε σε μία ελαστική καφέ (λερωμένη) γάζα και όχι στην λευκή υφασμάτινη γάζα την οποία παρέδωσε ο πυροτεχνουργός της Ασφάλειας Χανίων για εργαστηριακή ανάλυση. Αυτό το σημείο θεωρήθηκε κομβικής σημασίας για τους συνηγόρους υπεράσπισης του 35χρονου που αμφισβήτησαν ευθέως το αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι μπέρδεψαν τις γάζες» με αποτέλεσμα να ενοχοποιηθεί ο πελάτης τους.

Το δεύτερο σημείο το οποίο ανέδειξε η υπεράσπιση είναι ότι το DNA βρέθηκε σε κινητό αντικείμενο. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου αθώωσε ομόφωνα τον 35χρονο για την κατηγορία της τοποθέτησης του εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ για την κατηγορία της κατασκευής του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού η απόφαση ήταν 6-1 υπέρ του κατηγορούμενου. Την υπεράσπιση του 35χρονου είχαν οι δικηγόροι, Μανόλης Μαρκογιαννάκης, Διονύσης Βέρρας και Παντελής Φουρφουλάκης."