ΕΛΛΑΔΑ

Καρδίτσα: Στα αζήτητα το πετρέλαιο θέρμανσης-Κλείνουν πρατηριούχοι

Καρδίτσα: Στα αζήτητα το πετρέλαιο θέρμανσης-Κλείνουν πρατηριούχοι

Δεν πρόκειται να ανάψουν τα καλοριφέρ αυτόν τον χειμώνα πολλοί Καρδιτσιώτες αφού η τιμή διάθεσής του είναι απαγορευτική για πολλούς, με το λίτρο να διαμορφώνεται στα 1,28 με 1,30 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Πρατηριούχων Ν. Καρδίτσας κ. Μπάμπη Μαργαρίτη οι παραγγελίες είναι μηδαμινές και μόνο στα χαρτιά, σε αντίθεση με άλλα χρόνια που το «τεφτέρι» των παραγγελιών άρχιζε να γεμίζει από την 1η Οκτωβρίου. Το σύστημα για την επιστροφή του φόρου από το Υπουργείο δεν έχει ανοίξει ακόμη (ανοίγει σε 10 μέρες) με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να είναι διστακτικοί ακόμη στο να παραγγείλουν, παρ" ότι διευρύνθηκαν τα κριτήρια και αυξήθηκε το ποσό επιστροφής. Όπως είπε ο κ. Μαργαρίτης, η τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής θα ανέρχεται στα 0,92 έως 0,95 ευρώ το λίτρο. Επεσήμανε δε, πως πολλοί καταναλωτές επέστρεψαν στο πετρέλαιο παρ" ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν στραφεί σε άλλες μορφές θέρμανσης.

Λουκέτα σε πρατήρια – Τα νέα κριτήρια

Οι πρατηριούχοι πάντως εκτιμούν ότι η μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής θα φέρει λουκέτα σε πολλά πρατήρια καυσίμων αφού ο τζίρος τους έχει πέσει πολύ... Αύξηση πάντως της ζήτησης για κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης αναμένει το υπουργείο Οικονομικών να φέρει η νέα αλλαγή εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους, η οποία αυξάνει τον κατάλογο όσων δικαιούνται επιστροφή φόρου κατά 500.000 άτομα... Η αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων θα επέλθει λόγω της βελτίωσης των εισοδηματικών αλλά και των περιουσιακών κριτηρίων.

Ο πρόεδρος όμως των βενζινοπωλών επισημαίνει πως το σύστημα επιστροφής χρημάτων είναι προβληματικό και τονίζει πως, αν δεν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση, τότε θα παγώσει ο κόσμος, ενώ σημειώνει ότι πολλές πολυκατοικίες τους ενημέρωσαν ότι δεν θα ανάψουν καλοριφέρ.

Πάντως, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης διευρύνονται, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης.

Εφημερίδα Γνώμη