ΕΛΛΑΔΑ

Δυόμιση εκατ. ευρώ διεκδικούν απο το δημοσιο ασφαλισμενοι της Ασπίς

Δυόμιση εκατ. ευρώ διεκδικούν απο το δημοσιο ασφαλισμενοι της Ασπίς

Με διαδικασίες εξπρές θα συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αγωγές τεσσάρων ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια (η άδεια λειτουργίας της οποίας έχει ανακληθεί από το 2008), με τις οποίες διεκδικούν συνολικά από το ελληνικό δημόσιο το ποσό των 2.589.702 ευρώ για τη ζημιά που υπέστησαν λόγω του πλημμελούς ελέγχου που ασκούσε , όπως υποστήριζουν, το δημόσιο στην ασφαλιστική εταιρεία.

Ήδη ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σωτήρης Ρίζος, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης δεδομένου ότι απασχολεί μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου εισήγαγε την υπόθεση με διαδικασίες «εξπρές» στο ΣτΕ για οριστική επίλυση. Η απόφαση του ΣτΕ θα αποτελέσει υποχρεωτικό πιλότο για όλες τις όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια.

Οι ασφαλισμένοι είχαν συνάψει με την Ασπίς Πρόνοια διάφορα επενδυτικά προγράμματα, κατέβαλαν υψηλά εφάπαξ ασφάλιστρα και στην λήξη των συμβολαίων θα έπαιρναν το κεφάλαιο και bonus.

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η περίπτωση ασφαλισμένου ο οποίος κατέβαλε 1.087.983 ευρώ για την αγορά μεριδίων του προγράμματος «Ασπίς Εσωτερικό Μεταβλητό Κεφάλαιο» και με τη δεκαετή λήξη του συμβολαίου του θα ελάμβανε το ποσό του 1.512.605 ευρώ και bonus 229.273 ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι καταλογίζουν στο δημόσιο πλημμελή έλεγχο αφού, όπως αναφέρουν το έτος 2000 η Ασπίς είχε ζημιά 58.265.140 ευρώ και οι κρατικοί φορείς αν και όφειλαν από τη νομοθεσία να υπολογίσουν το περιθώριο φερεγγυότητας του ασφαλιστικού Ομίλου Ασπίς, δεν το έπραξαν.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι δεν ελέγχθηκαν οι ενέργειες του τέως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ασπίς και ήδη έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος ήλεγχε άμεσα και έμμεσα το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας και όπως λένε παραπλανούσε τους ασφαλισμένους σχετικά με την φερεγγυότητα της Ασπίς.