ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαετή κάθειρξη σε αναισθησιολόγο για το θάνατο ασθενή

Δεκαετή κάθειρξη σε αναισθησιολόγο για το θάνατο ασθενή

Την ενοχή του γιατρού Κρίτωνα Φίλου και την καταδίκη του σε δεκαετή κάθειρξη αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών, ο οποίος κατηγορείται για το θάνατο ασθενούς του ο οποίος είχε σημειωθεί το 2002.


Η εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου θεωρώντας επαρκή τα στοιχεία κατά την ακροαματική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο γιατρός υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για τον θάνατο του ασθενούς, ούτε επέδειξε ιατρική αμέλεια στον τρόπο περίθαλψής του.

Ο ασθενής ήταν ο Βασίλης Κλωνής. Είχε πεθάνει μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΠ, στις 3 Δεκεμβρίου 2002, πάσχοντας από ανίατη ασθένεια

Σε πρώτο βαθμό, ο γιατρός είχε αθωωθεί με ψήφους 6-1, όμως έφεση κατά της απόφασης άσκησε ο πρώην εισαγγελέας Εφετών Πατρών Γιώργος Μποροδήμος.

Κατά το κατηγορητήριο, ο γιατρός έδωσε εντολή σε νοσηλευτή να μειώσει τον αερισμό του ασθενούς, που στηριζόταν μηχανικά, από 8 λίτρα σε 3 λίτρα οξυγόνου το λεπτό. Επίσης, φέρεται ότι χορήγησε το φάρμακο πενταθόλη με αποτέλεσμα να αδρανοποιηθούν οι πνεύμονές του ασθενούς και σε συνδυασμό με το ελάχιστο οξυγόνο που έπαιρνε, να πεθάνει.

Πηγή: pelop.gr