ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη ιερέας σε κύκλωμα ιερόσυλων στη Θεσσαλία

Συνελήφθη ιερέας σε κύκλωμα ιερόσυλων στη Θεσσαλία

Ενας ιερέας και άλλα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν χθες στη Θεσσαλία ως μέλη κυκλώματος ιερόσυλων που διέθετε και προωθούσε για πώληση κλεμμένες εικόνες και άλλα αντικείμενα μεγάλης ιστορικής, θρησκευτικής και εμπορικής αξίας.


Εκτός του ιερέα συνελήφθησαν ένας Αλβανός υπήκοος και τρεις Λαρισαίοι - ένας άνδρας και μια γυναίκα.

Ο ιερέας, ο οποίος υπηρετεί στην περιοχή των Τρικάλων και έχει απασχολήσει τις εκκλησιαστικές αρχές με επεισόδια προβληματικής συμπεριφοράς, φέρεται πως είναι αυτός που κατείχε τις εικόνες και τα κειμήλια και τα παρέδωσε στα μέλη της εγκληματικής ομάδας, προκειμένου να τα διοχετεύσουν σε αρχαιοκάπηλους.

Αστυνομικός προσέγγισε τα μέλη του κυκλώματος, υποδυόμενος τον αγοραστή και έπειτα από συνεχείς επαφές μαζί τους ορίστηκε ο τόπος και ο χρόνος του ραντεβού, καθώς και το τίμημα της συναλλαγής.

Η συμφωνία
Συμφωνήθηκε η αγορά δύο εικόνων του 17ου αιώνα, ένα παλιό Ευαγγέλιο και ένα πεντηκοστάριο, στην τιμή των 60.000 ευρώ.
Εκεί συνελήφθησαν ο Αλβανός και ο Λαρισαίος, ενώ ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν οι δύο γυναίκες και ο ιερέας. Σε έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν κι άλλες εικόνες και κειμήλια, ενώ ο ιερέας κατείχε έναν σταυρό, λειψανοθήκες και λείψανα αγίων.
Ολα τα αντικείμενα θεωρείται πως είναι κλεμμένα από την περιοχή της Θεσσαλίας και διεξάγεται έρευνα με τη μορφή διασταύρωσης με τις μητροπόλεις της περιοχής για να διαπιστωθεί από ποιες εκκλησίες ή μοναστήρια έχουν κλαπεί.