ΕΛΛΑΔΑ

Προτάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών για την ΕΛ.ΑΣ

Προτάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών για την ΕΛ.ΑΣ

Την αντίθεσή της στις προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Όπως αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση: «Η Ένωση Αθηνών από την πρώτη στιγμή μελέτησε το σχέδιο της αναδιάρθρωσης και κατέθεσε στην Ομοσπονδία και στα πολιτικά κόμματα τις θέσεις της. Για εμάς δεν μπαίνουν όλα τα θέματα σε διαπραγμάτευση και πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές».

Οι προτάσεις της Ένωσης:

1. Διασφάλιση συστήματος μεταθέσεων και τοποθετήσεων σε επίπεδο Νομού και διατήρηση του αμετάθετου-αμετακίνητου. Μη διατάραξη του προγραμματισμού του ένστολου προσωπικού και διατάξεις για περεταίρω διευκόλυνση μετακινήσεων στον τόπο συμφερόντων. Η προσθήκη αυτή μπορεί να προβλεφθεί στο άρθρο 32 (ή σε άλλο άρθρο στο τέλος του κεφ. Δ΄) και να αναφέρει ρητά ότι η παρούσα υπηρεσιακή διαίρεση δεν θίγει το σύστημα μεταθέσεων σε επίπεδο Νομού. Ομοίως να μη θιγεί και ο συνδικαλιστικός Νόμος όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα και ισχύει (Ν. 3938/2011).

2. Εκπαίδευση. Ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης της αστυνομικής ακαδημίας, αναγνώριση αντιστοίχισης των αστυνομικών σχολών με Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. κατά περίπτωση και ξεκάθαρη αναφορά ως τρόπο εισαγωγής στη Σχολή Αστυφυλάκων με τη μέθοδο των πανελληνίων εξετάσεων. Επίσης αυτό θα φέρει και τη δίκαιη απογραφή του αστυνομικού προσωπικού των πανελληνίων εξετάσεων όπως προβλέπεται από το Π.Δ. των προσλήψεων και δικαστικές αποφάσεις σε Τ.Ε. και Π.Ε. αντίστοιχα.

3. Δημοτικοί Αστυνομικοί. Η ένταξη των δημοτικών αστυνομικών να είναι στο πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου με ρητή αναφορά στη διάκριση της παρ. 1 του άρθρου 13.

4. Μείωση θέσεων αξιωματικών Ανωτάτων και Ανωτέρων κατ'αριθμητική αναλογία του υπολοίπου αστυνομικού προσωπικού. Είναι οξύμωρο να προβλέπεται μείωση 6.700 θέσεων χαμηλόβαθμων αστυνομικών και να έχουμε αύξηση ανωτάτων αξιωματικών. Επιπλέον η μείωση των οργανικών θέσεων θα στερήσει την ελπίδα του κάθε αστυνομικού να υπηρετήσει κάποτε στον τόπο συμφερόντων του.

5. Ομογενοποίηση. Στήριξη του Νόμου της ομογενοποίησης του 2008 κλείνοντας τους διαγωνισμούς ειδικών φρουρών και συνοριοφυλάκων έτσι ώστε να υπάρχει ενιαίος τρόπος εισόδου στην Ελληνική Αστυνομία μέσω πανελληνίων εξετάσεων στη Σχολή Αστυφυλάκων.

6. Κατάργηση Αρχηγείου. Διαφωνία ως προς την κατάργηση του Αρχηγείου και θέσπιση ενός αγνώστου σχήματος επιτελικού γραφείου Αρχηγού. Το Αρχηγείο είναι θεσμός και οι θεσμοί δεν καταργούνται. Αντιθέτως υποστηρίζουμε την αύξηση αρμοδιοτήτων του Αρχηγείου και την αυτονομία του στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Δεν είναι δυνατόν να παραμένει το Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και να καταργείται ουσιαστικά το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Επιτέλους να μπει ένα τέλος στους Αρχηγούς υπό κηδεμονία.

7. Προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ. Άρση του παγώματος εισαγωγής στις Σχολές από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος με άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του 2013 αντί νέας πρόσληψης Ειδικών Φρουρών όπως φημολογείται. Εκτός του ότι διαιωνίζεται με αυτό τον τρόπο η ανομοιογένεια στην ΕΛ.ΑΣ. αυξάνει και το κόστος λειτουργίας της.

8. Διευθύνσεις. Χαλάρωση της οριζόντιας στεγανοποίησης μεταξύ των αστυνομικών Διευθύνσεων στα ίδια γεωγραφικά πλαίσια. Σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν προβλήματα για το προσωπικό (μεταθέσεις, κέντρα επιχειρήσεων, συνεννοήσεις, αναφορές και διεκπεραίωση κοινών επιχειρήσεων κ.τ.λ.).

9. Συνήγορος του αστυνομικού. Πρόβλεψη για δημιουργία γραφείου συνηγόρου του αστυνομικού προσωπικού κατ' αντιστοιχία του συνηγόρου του πολίτη, που σαν στόχο θα έχει την προάσπιση του τεκμηρίου της αθωότητας των αστυνομικών και τη διαφύλαξή του από κακόβουλες και στοχευμένες καταγγελίες.

10. Προσωπικό ειδικών καθηκόντων. Οι θέσεις αξιωματικών ειδικών καθηκόντων-ειδικών επιστημών να καλύπτονται αρχικώς από το αστυνομικό προσωπικό που έχει τα αντίστοιχα πτυχία και εφόσον αυτές οι θέσεις δεν καλύπτονται, τότε και μόνο να καλύπτονται από ιδιώτες. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται και η κινητικότητα της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να χρειαστούν νέες προσλήψεις.
Αυτά και πολλά ακόμα είναι θέματα που πρέπει να προβλεφθούν σε μια επανατοποθέτηση του Νόμου πλαίσιο στις πραγματικές ανάγκες της αστυνομίας και του αστυνομικού προσωπικού. Στη σύγχρονη εποχή πρέπει αυτό το αίολο μόρφωμα που έχει κατατεθεί να μετασκευαστεί ώστε να πετύχει το τρίπτυχο λειτουργική αστυνομία-ικανοποιημένο προσωπικό-αποτελέσματα για την κοινωνία.