ΕΛΛΑΔΑ

Οι πέντε υποψήφιοι πρυτάνεις του ΑΠΘ

Οι πέντε υποψήφιοι πρυτάνεις του ΑΠΘ

Άνοιξε και επισήμως χθες η προεκλογική αυλαία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εκλογή του νέου πρύτανη του ιδρύματος. Το έναυσμα έδωσε η απόφαση του συμβουλίου διοίκησης να απευθύνει διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του πρύτανη.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία έως τις 2 Μαΐου να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον ισχύοντα νόμο, τριμελής επιτροπή -την οποία, όπως ορίστηκε χθες, θα αποτελέσουν οι καθηγητές Αργυράκης, Γούλας και Μπιτζιλέκης- θα εξετάσει αν οι υποβληθείσες υποψηφιότητες καλύπτουν τα εκ του νόμου οριζόμενα τυπικά προσόντα και εν συνεχεία θα παρουσιάσει τις υποψηφιότητες στο συμβούλιο. Θα ακολουθήσει η εξέταση των υποψηφίων από τα μέλη του συμβουλίου, τα οποία θα εξετάσουν το σύνολο των προσόντων του καθενός και θα κληθούν να επιλέξουν με αυξημένη πλειοψηφία τους τρεις οι οποίοι θα τεθούν τελικώς στην κρίση του εκλεκτορικού σώματος.

Σύμφωνα με τον νόμο, δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν καθηγητές πρώτης βαθμίδας ΑΕΙ ελληνικού ή ξένου πανεπιστημίου, με ελληνική ιθαγένεια και άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, αναγνωρισμένο κύρος και σημαντική διοικητική εμπειρία. Η ιδιότητα του πρύτανη είναι ασυμβίβαστη με κάθε επαγγελματική απασχόληση εκτός του ιδρύματος, καθώς και με την κατοχή έμμισθης θέσης στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του συμβουλίου, οι εκλογές θα διενεργηθούν στις 12 Ιουνίου με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Δύο ημέρες νωρίτερα θα γίνει η δημόσια παρουσίαση των τριών υποψηφίων, οι οποίοι θα τεθούν στην κρίση των περίπου 2.200 εκλεκτόρων. Σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί πρύτανης στις 12 Ιουνίου, θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία την επομένη μεταξύ των δύο πρώτων. Εάν και σε αυτή την περίπτωση κανένας από τους δύο δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, τότε, σύμφωνα με τον νόμο, θα διεξαχθεί κλήρωση μεταξύ και των τριών υποψηφίων.
Σε αυτές τις εκλογές στο εκλεκτορικό σώμα δεν θα συμμετάσχουν οι διοικητικοί υπάλληλοι ούτε οι φοιτητές, των οποίων η ψήφος καθόριζε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των προηγούμενων αναμετρήσεων. Για την ανάδειξη του πρύτανη θα ψηφίσουν τώρα μόνο τα μέλη ΔΕΠ. Επί πλέον, από την κάλπη θα αναδειχθεί μόνο ο πρύτανης, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν, όταν στα σχήματα περιλαμβάνονταν και τα ονόματα των αντιπρυτάνεων. Αυτή τη φορά οι αντιπρυτάνεις θα οριστούν μετά τις εκλογές από τον ίδιο τον πρύτανη. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι τα ονόματα των αντιπρυτάνεων θα ανακοινωθούν κατά την προεκλογική περίοδο, προκειμένου ο κάθε υποψήφιος πρύτανης να ενισχύσει την προσπάθειά του.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Το άνοιγμα της προεκλογικής αυλαίας βρίσκει πέντε ενδιαφερόμενους στην αφετηρία.

1. Γιάννης Παντής: καθηγητής Βιολογίας και νυν αναπληρωτής πρύτανης, με αρμοδιότητα στα οικονομικά.
2. Ανδρέας Γιαννακουδάκης: καθηγητής του τμήματος Χημείας, μέλος του συμβουλίου διοίκησης και πρώην αντιπρύτανης επί θητείας Αναστάσιου Μάνθου (2006-2010). Ο κ. Γιαννακουδάκης για λόγους δεοντολογίας απείχε από τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στο συμβούλιο.
3. Περικλής Μήτκας: καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, στο οποίο διετέλεσε και πρόεδρος.
4. Γιάννης Παπαδογιάννης: καθηγητής του τμήματος Χημείας, υποψήφιος αντιπρύτανης το 2003 υπό τον κ. Παπαγεωργίου. Το 2010 είχε ετοιμάσει σχήμα με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους Ν. Τσινίκα, Ι. Μακρή και Γ. Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, αλλά τελικώς δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής καθώς ήταν κοσμήτορας. Η κυρία Καρύμπαλη, η οποία είναι και μέλος του συμβουλίου, θα είναι ξανά στο πλευρό του, γι' αυτό και χθες απείχε από τη συζήτηση του θέματος στο συμβούλιο.
5. Στέλιος Λογοθετίδης: καθηγητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, υποψήφιος πρύτανης και το 2010. Στόχος του, όπως δήλωσε στη «Μ», είναι «να ξεφύγουμε από αυτή τη μίζερη κατάσταση, να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση, να αναδείξουμε τις δυνατότητες του πανεπιστημίου μας».

Εκτός από τους ανωτέρω πέντε, ενδέχεται το προσεχές διάστημα να υποβληθούν και άλλες υποψηφιότητες, είτε από το ΑΠΘ είτε από άλλο πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή και του εξωτερικού. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Διεργασίες χωρίς ανακοινώσεις
Στις αρχές Ιουνίου θα διενεργηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη πρύτανη και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου και η σχετική προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 5 Μαΐου. Μετά την πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο απεφάνθη ότι οι νυν πρυτάνεις δεν μπορούν να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, ο νυν πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Γιάννης Χατζηδημητρίου δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιον από τους καθηγητές του ιδρύματος, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες.

Πηγή: seleo.gr