ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομικοί Υπάλληλοι εναντίον ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ

Αστυνομικοί Υπάλληλοι εναντίον ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής για την απώλεια πόρων από το Ταμείο τους (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α), ενέργεια που όπως καταγγέλλουν έγινε σε συνεννόηση της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. με τα συναρμόδια υπουργεία χωρίς να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι.

Για την συγκεκριμένη καταγγελία η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής εξέδωσε και δελτίο τύπο το οποίο απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Η ανακοίνωση έχει τίτλο «Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» και αναφέρει τα ακόλουθα:

«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μετά από πρόσφατη αναστάτωση που υπεστήκαμε όλοι μας με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την 30/3/2014 και ειδικότερα με τις διατάξεις που αφορούσαν την απώλεια των πόρων του Ταμείου μας δηλ. τη μη προδιαγραμμένη έως την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου απώλεια εσόδων του Ταμείου μας και κατ' επέκταση την εν αμφιβόλω βιωσιμότητά του, διαπιστώσαμε, με βάση το συνημμένο έγγραφο του Αρχηγείου, ότι όλα ήταν κανονισμένα από πριν και το μόνο που άλλαξε ήταν ποιοι πόροι θα φύγουν από το Ταμείο μας και θα πάνε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως προκύπτει λοιπόν από το συνημμένο έγγραφο του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου μας, είχε παζαρέψει η Φυσική ηγεσία του Σώματος πριν την κατάθεση του προαναφερόμενου νομοσχεδίου τους πόρους του Ταμείου μας, δηλαδή από την 11-12-2013 και κατέληξε, παρότι το Ταμείο μας έχει αυτοτέλεια και διοικείται από το Δ.Σ., να παραχωρεί τους εξής πόρους :

α) ποσοστό 4% από παροχή υπηρεσιών προς τρίτους ( άρθρο 22 Ν.3938/2011)

β) κράτηση 3% επί των ενεργηθέντων παντός είδους προμηθειών, κατασκευών, αγορών, επισκευών που γίνονται για λογαριασμό του Τ.Π.Α.Σ.( Άρθρο 8 Α.Ν. 884/37 όπως τροποποιήθηκε με Ν.1169/1981 αρ.3, Ν.2676/1999 αρ.27)

γ) ποσό που προέρχεται από την εκποίηση των πάσης φύσεως πεπαλαιωμένων υλικών, εφοδίων, μηχανημάτων, παντός είδους τροχοφόρων και πλωτών μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό για τον οποίο προορίζονται( άρθρο 20, παρ.1, εδ.β του Ν.4058/2012), χωρίς κανένας μέτοχος-συνάδελφος να ενημερωθεί.

Προκύπτουν λοιπόν σε όλους μας τα παρακάτω ερωτήματα:

Υφίσταται ή δεν υφίσταται τελικά αυτοτέλεια των Ταμείων μας;
Πως είναι δυνατόν η φυσική ηγεσία, να επιθυμεί να καθορίζει και να αποφασίζει για την κατάργηση πόρων και χρημάτων που αφορούν μετόχους αυτοτελών Ταμείων, δηλαδή όλους μας;
Πως νομιμοποιείται η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να καθορίζει τους πόρους Ταμείων που αφορούν και άλλους μετόχους εκτός ΕΛ.ΑΣ. π.χ. Πυροσβέστες και πολιτικό προσωπικό; Αυτοί οι συνάδελφοι το γνωρίζουν;
Ποια αναλογιστική μελέτη έχει κάνει η φυσική ηγεσία ώστε αναντίρρητα να δέχεται μειώσεις πόρων; Η μελλοντική βιωσιμότητα τους είναι αδιάφορη;
Τελικά η φυσική ηγεσία την εποπτεία των Ταμείων την εκλαμβάνει ως συνδιοίκηση ή και διοίκηση ίσως; Τότε ποιος ο ρόλος του Δ.Σ. και της Προέδρου;
Ύστερα από το παραπάνω – για εμάς σκάνδαλο-, καλούμε την Φυσική ηγεσία του Σώματος να δώσει σχετικές εξηγήσεις για τις ως άνω πράξεις της, την Πρόεδρο του Ταμείου να γνωρίσει στους μετόχους-συναδέλφους αν το Δ.Σ. γνώριζε το παζάρι των πόρων και σε θετική περίπτωση σε ποιο διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκε, καθώς και τι αποφασίστηκε. Σε αρνητική περίπτωση, τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε αφού δεν ερωτηθήκατε για κάτι που αφορά άμεσα τη βιωσιμότητα του Ταμείου μας.

Τέλος καλούμε την Ομοσπονδία μας να γνωρίσει σε όλους μας, τι είδους ενημέρωση είχε για το παραπάνω θέμα».