ΕΛΛΑΔΑ

Τα πάνω - κάτω στις λαϊκές αγορές και στα παζάρια

Τα πάνω - κάτω στις λαϊκές αγορές και στα παζάρια

Έρχεται νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο – Αλλάζουν όλα στην έκδοση αδειών, στις θέσεις και στις ημέρες διάρκειας

Mε στόχο να μπει φραγμός στο «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί στις λαϊκές αγορές και στα παζάρια του υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στην κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζουν όλα, από τον τρόπο έκδοσης των αδειών μέχρι τις θέσεις των πωλητών και της ημέρες διάρκειας των παζαριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που σύντομα πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διαφορετική χωροταξική τοποθέτηση των παραγωγών και πωλητών των λαϊκών αγορών, την κλήρωση όλων των θέσεων κάθε Ιανουάριο παρουσία δικαστικού λειτουργού, καθώς και τον περιορισμό των παραγωγών στη μίσθωση κτημάτων εντός του νομού ή των όμορων νομών όπου δραστηριοποιούνται.

Οι αλλαγές που προωθούνται

Οι προωθούμενες αλλαγές – αν τελικά εφαρμοστούν – θα φέρουν τα πάνω κάτω στο χώρο του υπαίθριου εμπορίου, και όπως έγραψε το "Βήμα" ο βασικός κορμός τους θα είναι ο ακόλουθος:

-Στο πλαίσιο αυτό θα μπει περιορισμός στον αριθμό των ημερών της διενέργειας των πανηγυριών και παζαριών. Έτσι η διάρκειά τους δεν θα υπερβαίνει τις τρεις ημέρες σε κάθε δήμο με εξαίρεση το καθεστώς των δέκα ημερών για τις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές.

-Νέες άδειες θα δίνονται μόνο σε ανέργους και μεταξύ αυτών έχουν προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες (ΑμεΑ, τρίτεκνοι, Ρομά και πολύτεκνοι).

-Θα απαγορευτεί η άσκηση του πλανόδιου εμπορίου πλησίον επιχείρησης με ομοειδή προϊόντα και σε δήμους κάτω των 3.000 κατοίκων.

-Σε πωλητές χωρίς άδεια η ποινή θα είναι φυλάκιση τριών μηνών.

Ξεχωρίζουν τους παραγωγούς από τους πωλητές

-Στον τομέα των λαϊκών αγορών θα υπάρξει χωροταξική διάκριση των παραγωγών από τους επαγγελματίες πωλητές και θα έχουν πινακίδες διαφορετικού χρώματος.

-Θα επιτρέπεται η μίσθωση κτημάτων μόνο εντός του νομού που κατοικεί ο παραγωγός ή και σε όμορους νομούς - και όχι όπως συμβαίνει σήμερα, όπου ένας παραγωγός μπορεί να κατοικεί στην Αργολίδα και να παράγει στη Λάρισα. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα μέσω συνεργατών ή υπαλλήλων τους να πωλούν τα προϊόντα τους και σε άλλες περιοχές.

-Κάθε Ιανουάριο θα κληρώνονται όλες οι θέσεις σε κάθε λαϊκή αγορά παρουσία δικαστικού λειτουργού. Έτσι επιχειρείται να εξαλειφθεί η μαύρη συναλλαγή και τα διάφορα καρτέλ που «σφάζονται» για την απόκτηση της καλής θέσης.

-Οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών θα μπορούν να πωλούν περισσότερα προϊόντα, ενώ οι παραγωγοί μόνο αυτά που παράγουν.

-Οι υφιστάμενες άδειες θα ελεγχθούν και θα κριθούν τον Οκτώβριο του 2014 ανάλογα με το ποιος έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Όποιος δεν έχει θα τις χάνει.

-Θα επιτρέπεται η μεταβίβαση της άδειας και σε συγγενικό πρόσωπο ή υπάλληλο του κατόχου της, εφόσον αυτός πρόκειται να βγει στη σύνταξη κι έχει την τελευταία πενταετία ασφαλισμένους τους υποψήφιους αδειούχους.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις λαϊκές αγορές

Επιστολή Μιχελάκη για έλεγχο του τρόπου αδειοδοτήσεων στις λαϊκές

Πάσχα 2014: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές των αμνοεριφίων