ΕΛΛΑΔΑ

Τρία χρόνια από το τελευταίο αντίο στον καλό μας άνθρωπο

Τρία χρόνια από το τελευταίο αντίο στον καλό μας άνθρωπο

Ο καλός μας άνθρωπος, Θανάσης Βέγγος «έφυγε» σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια.


Ο σπουδαίος ηθοποιός λατρεύτηκε όπως λίγοι για το ήθος, την ανθρωπιά και την απλότητά του και παραμένει στις καρδιές όλων ως ο ταπεινός καλλιτέχνης με το αστείρευτο ταλέντο.

Τρανή απόδειξη αποτελούν οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες είτε πρωταγωνίστησε είτε έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: αυθεντικό γέλιο… Ως ηθοποιός ο Θ. Βέγγος επέλεγε πολλές φορές να γίνει ο «καθρέφτης» του απλού ανθρώπου, του φτωχού εργάτη, του ανθρώπου του μόχθου.

download 2

Συμμετείχε σε συνολικά 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες.

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1927 από τον Βασίλη και την Ευδοκία Βέγγου, των οποίων ήταν και το μοναδικό παιδί. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, συγκεκριμένα εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού, και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο, εκδιώχθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων.

Η απόλυση του πατέρα του προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια του Θανάση, κάτι που τον ανάγκασε να ριχτεί στον αγώνα για το μεροκάματο.

Κυριότερη μεταξύ των επαγγελμάτων με τα οποία ασχολήθηκε ήταν η απασχόλησή του σε επεξεργασίες δερμάτων. Παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά.

Τα χρόνια 1948-1950 υπηρέτησε τη θητεία του ως «ανεπιθύμητος» στρατιώτης στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954, στην ταινία Μαγική Πόλη του Κούνδουρου.

Διαβάστε επίσης: Σπάνιο VIDEO: Ο Βέγγος σε λεωφορείο με μια καρτέλα αυγά!

Όταν ο Βέγγος μπήκε στην «Χρυσή Αυγή»

Ρoή Ειδήσεων