ΕΛΛΑΔΑ

Οι ξένοι φοιτητές υμνούν...την αρχαία ελληνική γλώσσα! (βίντεο)

Οι ξένοι φοιτητές υμνούν...την αρχαία ελληνική γλώσσα! (βίντεο)

Στην άλλη άκρη του κόσμου υμνούν...τον πολιτισμός μας και τα αρχαία Ελληνικά.

Πανεπιστήμια του κόσμου διδάσκουν την αρχαία ελληνική γλώσσα έχοντας πολλούς φοιτητές. Σχολεία στο εξωτερικό την εντάσσουν στο πρόγραμμά τους, ενώ εμείς… την έχουμε ξεχάσει τελείως.

Κάποτε υπήρχε ως μάθημα διδασκαλίας σε Γυμνάσια και Λύκεια. Μετά τα αφαίρεσαν, «κατακρεουργώντας» και το μάθημα των νεοελληνικών.

Σήμερα, οι γνώσεις των Ελλήνων, γύρω από την αρχαία ελληνική γλώσσα είναι ανύπαρκτη. Το «δυστύχημα» θα είναι να βρεθεί κάποιος αντιμέτωπος με έναν ξένο που να μιλάει αρχαία ελληνικά.

Όχι, ότι αυτό δεν συμβαίνει στους Ελληνες του εξωτερικού. Στην Αμερική πολλοί ηθοποιοί ανεβάζουν παραστάσεις στα αρχαία ελληνικά προκαλώντας ρίγη συγκίνησης αλλά και ντροπή.

Ντροπή γιατί δεν καταλαβαίνει ο Ελληνας την γλώσσα του, ενώ ο ξένος την γνωρίζει και την υμνεί.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν αρχικά οι στίχοι στα αρχαία ελληνικών (και μάλιστα κομμάτι από το Ευαγγέλιο του Απ. Παύλου) της μουσικής επένδυσης της ταινίας του Κισλόφσκι «Blue» που αποτέλεσε και το soundtrackτου φίλμ με την συγκλονιστική μουσική.

Οι Αμερικανοί «παραμιλούσαν» στο άκουσμα των αρχαίων ελληνικών, οι Βρετανοί δήλωσαν πως την εντάσσουν κι επίσημα στο πρόγραμμα διδασκαλίας κι εμείς;

Εμείς καταστρέφουμε ότι μας έκανε «μεγάλους»…

Το βίντεο που θα δείτε, είναι γυρισμένο από ξένους φοιτητές Πανεπιστημίου της Νέας Ζηλανδίας, που έκαναν μάλιστα και βίντεο-κλιπ, σε στίχους στα αρχαία ελληνικά…

Συγκεκριμένα, είναι τραγούδι από ταινία του Ντίσνεϋ που το πήραν φοιτητές από το πανεπιστήμιο αρχαίας φιλολογίας, της πολιτείας του Auckland, στη Νέα Ζηλανδία και το τραγούδησαν στα Αρχαία Ελληνικά!

Τα σχόλια δικά σας… και η ντροπή όλη δικιά μας…