ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση 50% μισθού σε υπάλληλο που κατήγγειλε παρατυπίες σε Δήμο

Μείωση 50% μισθού σε υπάλληλο που κατήγγειλε παρατυπίες σε Δήμο

«Πόλεμος» μεταξύ της υπαλλήλου και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

-Η εργαζόμενη σε βάρος της οποίας εκκρεμούν τέσσερις πειθαρχικές κυρώσεις μετά τις καταγγελίες μιλάει αποκλειστικά στο Newsbomb

-Τι απαντά ο Δήμος στα όσα καταγγέλλει

«Πόλεμος» φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ μίας υπαλλήλου καθαριότητας και εκπροσώπων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, μετά τις καταγγελίες για αδιαφάνεια στο δήμο, στις οποίες έχει προχωρήσει η ίδια.

Οι καταγγελίες την έφεραν αντιμέτωπη με τέσσερις πειθαρχικές κυρώσεις, ενώ απειλείται με μείωση 50% του μισθού. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας κάνει λόγο για απίθανες και ανυπόστατες καταγγελίες, ενώ υποστηρίζει πως οι πειθαρχικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί είναι «εντελώς άσχετες με την υπόθεση».

Οι καταγγελίες που «άναψαν φωτιές»

Όλα ξεκίνησαν όταν η υπάλληλος είχε καταγγείλει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013 παράτυπες διαδικασίες στο δήμο, όπως τη μη ανάρτηση αποφάσεων στη «Διαύγεια», τη χορήγηση διαφορετικών πιστοποιητικών με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και την ίδια ημερομηνία, παράβαση καθήκοντος, άνιση μεταχείριση εργαζομένων, κ.λπ.

Ο δήμαρχος, με τον οποίο επιχειρήσαμε επικοινωνία, η οποία δεν κατέστη δυνατή, χαρακτηρίζει επουσιώδες το γεγονός ότι δεν αναρτήθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις, υποστηρίζοντας πως δεν αφορούν οικονομικό θέμα.

«Πρόκειται για νόμο. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται επουσιώδης ο νόμος, ούτε να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μη ανάρτηση στη ‘’Διαύγεια’’ ο αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης» αναφέρει η υπάλληλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr . Την ίδια στιγμή, διερωτάται γιατί δεν έχει εξετασθεί το περιοχόμενο των καταγγελιών από τους αρμόδιους φορείς, αλλά αντίθετα, επιβλήθηκαν σε βάρος της τέσσερις πειθαρχικές κυρώσεις για «άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής».

«Τα πειθαρχικά σε βάρος μου δεν ευσταθούν. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τα πρόσωπα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν οι καταγγελίες που έχω κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Δεκαβάλλα, «οι πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στη συγκεκριμένη υπάλληλο είναι εντελώς άσχετες με τις καταγγελίες που έκανε για μη ανάρτηση των αποφάσεων στο ‘’Διαύγεια’’, αλλά αφορούν στην ανάρμοστη συμπεριφορά της και στην πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της». Η εργαζόμενη αναρωτιέται πως εδώ και πέντε χρόνια ήταν καλή υπάλληλος και ξαφνικά μετά τις καταγγελίες ήρθαν οι πειθαρχικές κυρώσεις σε βάρος της, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, ενώ υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται για κατηγορίες που αφορούν σε διαφθορά, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, αλλά σε αδιαφάνεια.

«Ο Δήμαρχος με διασύρει στο νησί»

Σύμφωνα τον κ. Δεκαβάλλα πριν από έναν χρόνο περίπου, ξεκίνησε στο Δήμο η λειτουργία του Γραφείου Κίνησης Οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε μία ομάδα εργασίας, μέλος της οποίας είναι ο γιος της καταγγέλουσας. «Από τη στιγμή του ορισμού του γιου της στην ομάδα εργασίας, η εν λόγω υπάλληλος ξεκίνησε αλλεπάλληλες, ανυπόστατες και ψευδείς καταγγελίες, σε βάρος του Δήμου. Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρισκόταν πάντα η προσωπική της διαμάχη με τον γιο της» υποστηρίζει ο Δήμαρχος σε ανακοίνωση Τύπου.

Η υπάλληλος κάνει λόγο για διασυρμό από την πλευρά του Δημάρχου. «Εγώ δεν έχω τίποτα με το παιδί μου. Αν έχει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα ο κ. Δεκαβάλλας ας βγει να τις πει δημόσια. Εγώ στη συγκεκριμένη καταγγελία δεν θίγω τους εργαζομένους, αλλά τις μετακινήσεις που γίνονται με διαδικασίες αδιαφάνειας» είπε συγκεκριμένα η εργαζόμενη, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η υπάλληλος υπέβαλε το Νοέμβριο του 2013 και τον Ιανουάριο του 2014, εντάσεις για την επανεξέταση της υπόθεσής της, με αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει προς το παρόν η κράτηση του μισθού της μέχρι να συγκροτηθεί και να λάβει τελική απόφαση το αρμόδιο όργανο.

Για την υπόθεση παρενέβη η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς

Την άποψη πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα εξέφρασε ο νομικός σύμβουλος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς, Βασίλης Σωτηρόπουλος. Μιλώντας στο Newsbomb τόνισε πως «από τη στιγμή που κάποιος υπάλληλος του Δημοσίου καταγγείλει φαινόμενο παρατυπίας πρέπει να εξετασθεί το περιεχόμενο και όχι να διώκεται ο υπάλληλος».

Στις 9 Μαΐου 2014, η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς απευθύνθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αναφέροντας το περιστατικό. Με έγγραφό της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάλεσε αφενός τον δήμαρχο Σύρου να εκπληρώσει τη νόμιμη υποχρέωση του και να προχωρήσει σε πειθαρχικό έλεγχο σχετικά με την καθυστερημένη ανάρτηση αποφάσεων στη «Διαύγεια» (αφορούν δημιουργία ομάδων έργων) και αφετέρου να εξετασθούν οι καταγγελίες της υπαλλήλου για παρατυπίες. Ωστόσο, μολονότι αποδείχθηκε ότι ο Δήμος είχε καθυστερήσει να αναρτήσει τις σχετικές αποφάσεις στη «Διαύγεια» (αναρτήθηκαν τον περασμένο Μάιο, ενώ χρονολογούνται από το 2012 και 2013), μέχρι στιγμής οι καταγγελίες δεν έχουν εξεταστεί, με την υπάλληλο να απειλείται ακόμα και σήμερα με μείωση μισθού.

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί το υπουργείο Εσωτερικών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση την νόμιμη διαδικασία που θα δρομολογήσει την επανεξέταση της υπόθεσης της υπαλλήλου από το αρμόδιο όργανο.

Ωστόσο, ο «πόλεμος» μαίνεται με την υπάλληλο να απειλείται με μείωση μισθού και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτη απάτη: Νοίκιαζαν λιμουζίνες και τις πουλούσαν στη Βουλγαρία

ΕΛ.ΑΣ.: Καταγγελίες με υποκλοπή κωδικών από προπληρωμένες κάρτες