ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2014: Πώς θα κινηθούν ανά επιστημονικό πεδίο

Βάσεις 2014: Πώς θα κινηθούν ανά επιστημονικό πεδίο

Τελευταία ημέρα η σημερινή για την υποβολή των μηχανογραφικών

Σε ποιες σχολές θα σημειωθεί άνοδος των βάσεων από τα μέχρι στιγμής στοιχεία

Αυξάνεται όσο περνούν οι ημέρες η αγωνία των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2014 να δείχνουν μεγάλο ανταγωνισμό για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές που εξασφαλίζουν σίγουρη δουλειά.

Σήμερα, Δευτέρα, εκπνέει η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών για τους υποψηφίους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους υποψήφιους να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεσή τους προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν τεχνικά προβλήματα λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο ρυθμός υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων μέχρι και τις τελευταίες ημέρες ήταν ιδιαίτερα χαμηλός. Το πρόβλημα φαίνεται πως προέκυψε από τις αιτήσεις για τις μετεγγραφές και για το ποιοι δικαιούνται.

Έτσι μέχρι και σήμερα, τελευταία ημέρα, οι υποψήφιοι με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που έχουν δημιουργήσει και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων που ήδη έχουν, μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr και να επεξεργάζονται το μηχανογραφικό τους.

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Άνοδο των βάσεων αναμένεται να σημειωθούν στις περιζήτητες ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, γεγονός που όπως φαίνεται οφείλεται στις μετεγγραφές.

Συγκεκριμένα, από τα μηχανογραφικά δελτία, που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, πολλοί υποψήφιοι φοιτητές που έχουν δικαίωμα μετεγγραφής δηλώνουν σχολές της επαρχίας προκειμένου να επιστρέψουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κατά συνέπεια, προκύπτει το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των σχολών της Αθήνας και της Περιφέρειας.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά πεδίο:

Στο 1ο Πεδίο:

Αναμένεται άνοδος των βάσεων. Στη Νομική Αθηνών η βάση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 18.800 μόρια, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει στα 18.700 και στη Θράκης στα 18.300. Στα περισσότερα μαθήματα, εκτός βέβαια από τη Νεοελληνική Γλώσσα, οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είχαν καλύτερες επιδόσεις. Η Φιλολογία Αθήνας αναμένεται να εκτιναχθεί στα 17.650 μόρια έναντι 17.314 πέρυσι, ενώ η Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εκτιμάται ότι θα θέλει 450 μόρια περισσότερα από πέρυσι, δηλαδή θα φτάσει στα 15.000 η βάση εισαγωγής της.

Αντίθετα, πτώση φαίνεται πως θα παρουσιάσει η Αγγλική Φιλολογία, καθώς οι επιδόσεις στα αγγλικά ήταν χειρότερες φέτος από πέρυσι.

Στο 2ο και 4ο Πεδίο σε ανάκαμψη της ανόδου των βάσεων φαίνεται ότι οδηγούν τα ειδικά μαθήματα για την Αρχιτεκτονική. Ανοδική θα είναι η πορεία στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου, όπως οι πολιτικοί μηχανικοί και μηχανολόγοι μηχανικοί. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών αναμένεται να εκτιναχθεί στα 17.800 μόρια, ενώ στα 15.000 θα είναι η αντίστοιχη βάση στη σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στα 18.180 μόρια αναμένεται να φτάσει η Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ στα 18.750 μόρια εκτιμάται ότι θα φτάσει η Σχολή Αεροναυπηγών Μηχανικών στην Πάτρα.

Ανοδική αναμένεται η τάση και στις φυσικομαθηματικές σχολές. Στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η βάση θα διαμορφωθεί στα 18.900 μόρια, ενώ στο Μαθηματικό Αθήνας θα φτάσει στα 15.700 μόρια.

Στο 3ο Πεδίο:

Ανοδική τάση αναμένεται να καταγραφεί στα περιζήτητα τμήματα των ιατρικών σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στο 5ο Πεδίο:

Στα περσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στο 5ο επιστημονικό πεδίο, ωστόσο, άνοδος αναμένεται να σημειώσουν μόνο τα περιζήτητα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις 2014: Βαριά πρόστιμα για όσους δεν πρόλαβαν!

Νέα ρύθμιση για τους μετεξεταστέους της Α' Λυκείου

Μηχανογραφικά 2014: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής