ΕΛΛΑΔΑ

«Σαφάρι» στο Ρέθυμνο για τον Σήφη τον κροκόδειλο

«Σαφάρι» στο Ρέθυμνο για τον Σήφη τον κροκόδειλο

Αν ο Σήφης συνεχίσει να αδιαφορεί για τις λιχουδιές που βρίσκονται μέσα στο κλουβί της παγίδας... θα ληφθούν νέα μέτρα.

Για ακόμη τριάντα ημέρες θα περιμένουν οι επιστήμονες τον «Σήφη» τον κροκόδειλο, να καταδεχθεί να φάει τα δολώματα, διαφορετικά θα πάρουν νέα μέτρα.

Ειδική άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφερειακή Διαχειριστική Αρχή Κρήτης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη, όπως και η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, ζητούν οι τοπικοί φορείς για την παγίδευση και την μεταφορά του κροκόδειλου που έχει εντοπιστεί στη λίμνη του Φράγματος Ποταμών.

Στη σύσκεψη που έγινε, χθες, από την πλευρά του ο ερπετολόγος κ. Πέτρος Λυμπεράκης έθεσε το θέμα της ενεργοποίησης της επιστημονικής επιτροπής της συνθήκης Sites. Πρόκειται για σύμβαση η οποία σχετίζεται με το διεθνές εμπόριο των ειδών της άγριας πανίδας.

Όπως είπε ο κ. Λυμπεράκης, είναι απαραίτητο η εν λόγω επιστημονική επιτροπή να λάβει γνώση για τις ενέργειες που «τρέχουν» τις τελευταίες εβδομάδες ο ΟΑΚ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης σχετικά με το θέμα του κροκόδειλου, προκειμένου να υπάρχει και η τυπική έγκριση από πλευράς πολιτείας. Όσον αφορά στην επιχείρηση «σύλληψης» του Σήφη, ο κ. Λυμπεράκης ανέφερε πως δεν θα υπάρξει αλλαγή σχεδίου και για ένα μήνα θα συνεχιστεί η ίδια μέθοδος με τα δολώματα-κοτόπουλα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπάρχει η σκέψη αύξησης των παγίδων, ενώ μετά το πέρας του ενός μηνός -και εφόσον ο κροκόδειλος δεν έχει ακόμη παγιδευτεί- θα εξεταστεί ενδελεχώς το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων.

Η Αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Λιονή, με επιστολή της θέτει προ των ευθυνών τους τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ζητά να πράξουν όσα προβλέπονται από την Διεθνή Συνθήκη CITES, σχετικά με την διαχείριση καταστάσεων που αφορούν άγρια ζώα και είδη κροκοδειλοειδών.

Τον τρόμαξε το ελικόπτερο της πυροσβεστικής

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης αποκάλυψε, πως ενώ ο Σήφης βρισκόταν αρκετά κοντά σε μια από τις παγίδες, ελικόπτερο της πυροσβεστικής που πήγε στη λίμνη να εφοδιαστεί νερό, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή, τον τρόμαξε και για λίγες ημέρες δεν μπορούσε κανείς να τον εντοπίσει.

Ουρά οι τουρίστες για να δουν τον άπιαστο Σήφη

Κατά δεκάδες συρρέουν οι τουρίστες που θέλουν να δουν και να φωτογραφίσουν τον Σήφη τον κροκόδειλο.

Δε λείπουν, μάλιστα, φορείς και πολίτες που, μεταξύ σοβαρού και αστείου, εκφράζουν την επιθυμία ο κροκόδειλος να παραμένει στο φράγμα, αποτελώντας τουριστικό θέαμα...

Διαβάστε επίσης:

Ο Σήφης κόβει ακόμα βόλτες στη λίμνη

Ζήλεψε τον... «Σήφη» - Εντοπίστηκε πελώριο ανακόντα μέσα σε λίμνη

Υπάρχει και άλλος κροκόδειλος στο Ρέθυμνο (vids)