ΕΛΛΑΔΑ

Με εκπλήξεις οι «μίνι» κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Με εκπλήξεις οι «μίνι» κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι "μίνι" κρίσεις στην αστυνομία, έκρυβαν τελικά εκπλήξεις, καθώς αξιωματικοί απομακρύνθηκαν από κρίσιμα "πόστα", άλλοι πάλι επανήλθαν στις ίδιες θέσεις, ενώ υπήρξαν και αναβαθμίσεις.

Το νέο οργανόγραμμα του υπουργού δημόσιας τάξης Βασίλη Κικίλια, ουσιαστικά ακύρωσε την αναδιοργάνωση που είχε εξαγγείλει ο προκάτοχος του Νίκος Δένδιας, καθώς παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες και "αρρυθμίες" στην αστυνομία.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι: ο υποστράτηγος Αλκιβιάδης Τζοίτης αναβαθμίστηκε σε προϊστάμενο του Κλάδου Ασφάλειας, έχοντας την εποπτεία της αντιτρομοκρατικής και της ασφάλειας, ο μέχρι πρότινος διοικητής ασφάλειας Αττικής, Δημήτρης Γεωργατζής, "παροπλίστηκε" αφού μετατέθηκε στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ καθήκοντα διοικητή στην ασφάλεια αναλαμβάνει προσωρινά ο ταξίαρχος Χρήστος Παπαζαφείρης, μέχρι δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες, να τοποθετηθεί ο ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης που είναι διοικητής στους "αδιάφθορους". Στην οικονομική αστυνομία διοικητής είναι πλέον ο υποστράτηγος Γιάννης Διαμαντόπουλος, πρώην Αττικάρχης, με υποδιοικητή τον ταξίαρχο Απόστολο Αλαμάνα, ο οποίος ήταν διοικητής στην ίδια υπηρεσία.

Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, ξανατοποθετήθηκε ο υποστράτηγος Κώστας Μιχαιρίνας, διοικητής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής παρέμεινε ο ταξίαρχος Δημήτρης Παπαναγιώτου, ενώ στις θέσεις τους παρέμειναν ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ταξίαρχος Αντώνης Μπάκας και στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο Μανώλης Σφακιανάκης.

Στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών παρέμεινε ο ταξίαρχος Εμμανουήλ Πλουμής, ενώ τη θέση του διοικητή στη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να πάρει ο πρόσφατα τοποθετημένος εκεί, αστυνομικός διευθυντής Σταύρος Σταυρόπουλος, ο οποίος ήταν για χρόνια στο τμήμα δίωξης ανθρωποκτονιών.

Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. παρέμεινε ο αντιστράτηγος Σπύρος Παπασπύρου και προϊστάμενος του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας με βοηθό τον υποστράτηγο Δημήτρη Σοφιό. Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος έγινε ο αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης και Νοτίου Ελλάδος ο Ηλίας Γεωργόπουλος.

Η αντίδραση των συνδικαλιστών για τις κρίσεις

Η πανελλήνια ομοσπονδία αστυνομικών με αφορμή τις κρίσεις εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει :

"Ως γνωστόν, οι Ομοσπονδίες μας χαιρέτησαν την άμεση απόφαση του νέου Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια όσον αφορά την τροποποίηση του νόμου 4249/2014 για την «αναδιοργάνωση» της Ελληνικής Αστυνομίας, που είχε επιφέρει δυσλειτουργίες και αρνητικές συνέπειες στις αστυνομικές υπηρεσίες και γενικότερα στη λειτουργία του Σώματος.

Κατ' εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων (άρθρο 231 του Νόμου 4281/2014 που ψηφίστηκε στις 6/8/2014), ανακοινώθηκαν τοποθετήσεις-μετακινήσεις ανωτάτων αξιωματικών, οι οποίες όμως για μια ακόμα φορά κινήθηκαν στο γνωστό πλαίσιο της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων και «δεδομένων», εις τρόπον ώστε να αιωρούνται ερωτηματικά και απορίες ως προς την ορθότητά τους.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα οφείλει από την πλευρά του να καυτηριάσει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι υπηρεσιακές μεταβολές δεν αποτελούν απόρροια ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών και τον προσήκοντα σεβασμό προς τα στελέχη και την προσφορά ενός εκάστου και γενικότερα στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που καλείται στις γνωστές άθλιες συνθήκες που διάγουμε, να προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό.

Καλούμε την Ηγεσία να τολμήσει και σε αυτόν τον τομέα, προβαίνοντας στις αναγκαίες αλλαγές για ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας που απαιτούν οι καιροί και οι συνθήκες, με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια επιλογής-ανάδειξης των στελεχών και εσωτερικών μεταβολών, χωρίς να συνθλίβεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ή να απαξιώνεται ο αστυνομικός θεσμός."

Διαβάστε επίσης:

Νέα στοιχεία για το άγριο διπλό έγκλημα στη Μεσσηνία (pics-vid)

Φρίκη: Ομαδικοί βιασμοί αγοριών σε ίδρυμα ανηλίκων στο Βόλο