ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΦΙΑ: Αυτό είναι το νέο σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών

ΕΝΦΙΑ: Αυτό είναι το νέο σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών

Αύξηση του αριθμού των δόσεων και ελαφρύνσεις για τα ακίνητα σε οικισμούς εκτός αντικειμενικών αξιών

Πυρετώδεις διεργασίες πραγματοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον ΕΝΦΙΑ.

Πληροφορίες από την οδό Νίκης αναφέρουν πως το ΥΠΟΙΚ θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει δύο από τα βασικότερα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τον καταλογισμό του ΕΝΦΙΑ, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στις ακόλουθες αλλαγές:

1. Να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων σε έξι (το πιθανότερο) ή σε επτά (στην καλύτερη περίπτωση που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα αποπληρώσουν τον φόρο είτε στο τέλος Φεβρουαρίου είτε στο τέλος Μαρτίου. Για να αλλάξει ο αριθμός των δόσεων απαιτείται νομοθετική ρύθμιση καθώς η ισχύουσα μορφή της διάταξης προβλέπει ότι ο φόρος θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

2. Να διορθωθούν οι τιμές των ακινήτων που βρίσκονται εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα πάντοτε με την ενημέρωση που έγινε στους βουλευτές, θα υιοθετηθεί διπλός τρόπος υπολογισμού του φόρου. Για κάθε ακίνητο εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, ο φόρος θα υπολογιστεί και με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013. Ο φορολογούμενος, θα πληρώσει με βάση τη χαμηλότερη τιμή.

3. Όσον αφορά στο σύστημα των εκπτώσεων, θα γίνει προσπάθεια η υποβολή των αιτήσεων από τους έχοντες χαμηλό εισόδημα, (σ.σ ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να εξασφαλίσουν έκπτωση 50% αν έχουν εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ και επιφάνεια κτισμάτων μικρότερη των 150 τετραγωνικών ή ακόμη και να απαλλαγούν αν είναι πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία) να γίνει ηλεκτρονικά για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των φορολογουμένων. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, να απαλειφθεί ο όρος που επιβάλλει την παροχή της έκπτωσης ή της απαλλαγής μόνο σε όσους δεν έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (ή ακόμη και να έχουν αυτές να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση).

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Κλείδωσαν οι 6 δόσεις παρά τη δυστοκία των φορολογουμένων

Δεν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι ο τόπος