ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας όλη η χώρα

Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας όλη η χώρα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλάζι, θυελλώδεις άνεμοι και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

-Πότε ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Newsbomb, ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός

Κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει και σήμερα, Σάββατο, τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ και χαλάζι. Μάλιστα, λόγω των ανέμων, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση 8 με 10 βαθμούς Κελσίου.

Η ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο σήμερα και αύριο στα 8 με 9 μποφόρ θα έχει σαν επίπτωση τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, 8 με 10 με τις χθεσινές τιμές.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Τάσο Αρνιακό, ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει βελτίωση από τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη με εξασθένηση των ανέμων και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας στους 25 και 26 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά, σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Εξασθένηση των φαινόμενων από το βράδυ. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και από το απόγευμα στα ανατολικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες πιθανώς θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στα ανατολικά. Βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και από το απόγευμα αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια το απόγευμα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και από το απόγευμα 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία στα βόρεια 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Συμβουλές προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.