ΕΛΛΑΔΑ

Μια 15χρονη «μιλά» στον Ο.Η.Ε για τα δικαιώματα των παιδιών

Μια 15χρονη «μιλά» στον Ο.Η.Ε για τα δικαιώματα των παιδιών

Ήθος, αρχές, παιδεία διδάσκει η 15χρονη μαθήτρια Νικολούλη Δήμητρα μέσα από την «επιστολή» της στον πρόεδρο του Ο.Η.Ε.

Η έκθεση της 15χρονης βραβεύτηκε ως πρώτη, μεταξύ των μαθητών της Γ' Γυμνασίου, που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Έκθεσης με θέμα: «Τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Με μια συγκινητική επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο του Ο.Η.Ε, η 15χρονη Δήμητρα Νικολούλη ξεδιπλώνει με αριστουργηματικό και συνάμα απλό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα παιδί σήμερα.

Κοινωνικές ανισότητες, κακοποίηση, εκμετάλλευση. Από μικρή ηλικία χιλιάδες παιδιά στον κόσμο υποφέρουν και υφίστανται τη βία, γίνονται πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες και παρ' όλα αυτά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Η 15χρονη μαθήτρια προβληματίζεται για αυτά που συμβαίνουν γύρω της και παραθέτει απλά ερωτήματα, που ζητούν απάντηση... «Γιατί να μην μπορεί το σχολείο να μεταδώσει όχι μόνο στείρες γνώσεις, αλλά και αρχές και αξίες;», γράφει η 15χρονη Δήμητρα, που ανησυχεί για το μέλλον το δικό της, αλλά και των συμμαθητών της.

«Ανησυχώ για το μέλλον μου. Αγωνιώ για τη τύχη όλων εκείνων των παιδιών που κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε οικονομικό, συναισθηματικό και κοινωνικό θάνατο», γράφει στο τέλος της επιστολής, δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι το μέλλον αυτού του πλανήτη είναι τα παιδιά, η νέα γενιά που σκέπτεται ώριμα, και πιθανώς θα καταφέρει να αλλάξει τα υπάρχοντα κοινωνικά δεδομένα...

Μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου σε ένα σχολείο της Βόρειας Ελλάδας, η Δήμητρα προέρχεται από μια πενταμελή οικογένεια και θεωρεί τον εαυτό της ιδιαιτέρως τυχερή, καθώς και οι δυο γονείς της... τυχαίνει να εργάζονται.

«Ταιριάξτε λόγια και έργα»

Η τελευταία φράση της επιστολής προς τον Ο.Η.Ε συγκλονίζει. «Ταιριάξτε λόγια και έργα», συμβουλεύει η 15χρονη τους υπευθύνους του Ο.Η.Ε, καλώντας τους να δράσουν πραγματικά.

Η επιστολή της μαθήτριας μπορεί να γράφτηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τα δικαιώματα των παιδιών, ωστόσο αποτελεί αφορμή σκέψης... και δράσης.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της μαθήτριας στη gallery

Δικαιώματα του παιδιού

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

H Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, προσέφερε ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία, βασισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπήρξε ο προάγγελος για σημαντικές προόδους στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών στην επιβίωση, την υγεία και την εκπαίδευση μέσω της παροχής των στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον συνέβαλε στην αναγνώριση της ανάγκης να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό περιβάλλον για να θωρακίσουμε τα παιδιά απέναντι στην εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τη βία.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σούρλας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ενώ βράβευσε τη μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Περαίας, Δήμητρα Νικολούλη, η έκθεση της οποία ήταν πρώτη μεταξύ των μαθητών της Γ' Γυμνασίου, που συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό έκθεσης με θέμα: «Τα δικαιώματα του παιδιού».

Η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού έγινε σε ημερίδα που συνδιοργάνωσε η γενική γραμματεία του υπουργείου Δικαιοσύνης με το υπουργείο Παιδείας.

Κατά την παρουσίαση ο κ. Σούρλας τόνισε ότι «περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, επιβάλλουν τη συστράτευση, όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για να συγκροτήσουμε μια κοινωνία, που να δίνει προτεραιότητα στο παιδί, να κατοχυρώνει και να προστατεύει τα δικαιώματα του στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη στέγη, στη διατροφή, στην υγεία».

Σε άλλο σημείο ο κ. Σούρλας υπογράμμισε ότι «μια Πολιτεία οφείλει να μεριμνά, ώστε να παρέχεται η απαιτούμενη παιδεία, για την ανάδειξη ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών με προτεραιότητα το σεβασμό στους νόμους και την καλλιέργεια ηθικής συνείδησης». Και προσέθεσε: «Πάνω σε αυτά τα θεμέλια μπορούμε να χτίσουμε έναν κόσμο κατάλληλο, για τα παιδιά», και να προσδοκούμε σε ένα πιο ανθρώπινο, πολύ καλύτερο μέλλον, συνεχώς βελτιούμενο».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ανέφερε: «Για την επίτευξη των επιδιώξεων αυτών, εκπονήσαμε για πρώτη φόρα στη χώρα μας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των μαθητών, όπως αυτές διατυπώθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό με θέμα: Τα Δικαιώματα του Παιδιού. Με το σχέδιο αυτό, την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση και την κοινωνική ευαισθησία, θα θέσουμε τέρμα στα φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού, που προσβάλλει κάθε έννοια αξιοπρέπειας και ανθρώπινης υπόστασης».

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Σούρλα, είναι η πρώτη ολοκληρωμένη πολυτομεακή και συντονισμένη προσπάθεια της Ελληνικής διοίκησης και εκπονείται από διυπουργική ομάδα εργασίας, υπό το συντονισμό της γενικής γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και την συνεισφορά των αρμοδίων υπουργείων και φορέων, ΜΚΟ καθώς και από προτάσεις μαθητών μετά από πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό.

Η ίδια αυτή διυπουργική ομάδα εργασία, θα συνεχίσει τις εργασίες της ως όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής και αξιολόγησης των δράσεων που περιέχονται στο σχέδιο, με τη συνδρομή των αρμόδιων φορέων, αλλά και των ΜΚΟ.

Το σχέδιο αποτελεί επιλογή -παρόλο που δεν απορρέει ως νομική υποχρέωση διεθνούς Συνθήκης- και η προσπάθεια για την έκδοση εθνικών σχεδίων δράσης για τα δικαιώματα των παιδιών, επεκτείνεται διεθνώς ως καλή πρακτική, με την προτροπή των διεθνών οργανισμών όπως του ΟΗΕ αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ταξινόμηση των θεματικών και η κατανομή των επιμέρους δικαιωμάτων στο σχέδιο δράσης, έχει ως αφετηρία τη διάρθρωση των δικαιωμάτων, όπως παρουσιάζονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο, την υφιστάμενη κατάσταση, συγκεκριμένες δράσεις με στόχο τη βελτίωση, την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, τους φορείς υλοποίησης καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δράσεων. Επιπλεόν, το σχέδιο περιλαμβάνει, εκτός από τα γενικά μέτρα εφαρμογής σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, τις γενικές αρχές, για την μη διάκριση σε βάρος των παιδιών, το δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη, το σεβασμό των απόψεων του παιδιού, την αρχή του «υπέρτερου συμφέροντος του παιδιού».

Σχετικές ειδήσεις