ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμη η κατάσταση στον Έβρο από τα πλημμυρικά φαινόμενα (photos&videos)

Κρίσιμη η κατάσταση στον Έβρο από τα πλημμυρικά φαινόμενα (photos&videos)

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στον νομό Έβρου, έπειτα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές του νομού και είχαν ως αποτέλεσμα να εκκενωθούν δύο οικισμοί και να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 180.000 στρέμματα.

Πρόκειται για τους οικισμούς Λαγυνά και Πόρος, με το ενδιαφέρον όλων των τοπικών αρχών και των κατοίκων επικεντρώνεται αυτή την ώρα στον οικισμό Πόρο, ο οποίος εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τον οικισμό Λαγυνά, ο οποίος εκκενώθηκε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (6/2) και μέχρι αυτή την ώρα, όπου πλημμύρισαν μερικές δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Τα νερά στον οικισμό σταδιακά υποχωρούν και πιθανόν το πρωί του Σαββάτου (7/2) οι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στις Φέρρες του Έβρου, συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής (6/2/) το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις στις περιοχές, στο νότιο τμήμα του ποταμού, όπου πλέον έχει επικεντρωθεί η προσοχή και το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η ρήξη αναχωμάτων, με ελεγχόμενη έκρηξη από το στρατό, προκειμένου να «σωθεί» από τα ορμητικά νερά του ποταμού Έβρου, ο οικισμός του Πόρου. Με τη ρήξη των αναχωμάτων τα νερά θα κατευθυνθούν προς τον κάμπο των Φερρών και θα πλημμυρίσουν 80.000 στερέματα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο αντιπεριφεριάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τόνισε ότι κατέληξαν σε αυτή την απόφαση μπροστά στον κινδυνο να πλημμυρίσει ο Πόρος από τον μεγάλο υδάτινο όγκο που κατευθύνεται προς την περιοχή στα νότια του Έβρου.

Ο κ. Πέτροβιτς υπογράμμισε πως «η νύχτα θα είναι ιδιαιτέρα δύσκολη και όλοι ευχόμαστε να αντέξουν τα αναχώματα στην κοίτη ώστε να μην χρειαστεί να πλημμυρίσουμε τον κάμπο, σε κάθε περίπτωση πάντως εκείνο που πρωτεύει είναι η διάσωση των κατοικιών και βέβαια να μη θέσουμε σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή. Αν και ο οικισμός έχει εκκενωθεί από το μεσημέρι».

Η βροχόπτωση ωστόσο, που συνεχίζεται σε περιοχές του Έβρου, δυσχεράνει το έργο των υπηρεσιών και μεγαλώνει την αγωνία για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ροής των υδάτων.

Επιπλέον, στον Έβρο μεταβαίνει εκτάκτως αύριο, Σάββατο (07/02/2015) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό, Μιχαήλ Κωσταράκο.

Ο κ. Καμμένος θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πλημμύρες, ενώ σκοπός του ταξιδιού είναι και να διαπιστώσει αν απαιτείται επιπλέον συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Τα αναχώματα πέφτουν παντού» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, που βρίσκεται, μαζί με στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών, στα σημεία όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Σημείωσε δε ότι, «παραμένουμε σε συναγερμό, διότι η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει συνέχεια» και οι παροχές από τη βουλγαρική πλευρά είναι μεγάλες.

Η στάθμη των υδάτων του ποταμού στο Πέταλο έφθασε, στη διάρκεια της ημέρας τα 7,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα, ενώ η ορμητική «εισβολή» των υδάτων του ποταμού τόσο σε οικισμούς, όσο και σε μεγάλες εκτάσεις, δεν αποκλείεται να προκάλεσε και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.

Ο κ. Πέτροβιτς υπογράμμισε ότι, οι υπηρεσίες παρεμβαίνουν με κάθε δυνατό τρόπο και αποκαθιστούν τις ζημιές που υπάρχουν στα αναχώματα, ούτως ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση των φαινομένων που έπληξαν το κεντρικό και νότιο τμήμα του νομού Έβρου.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Σουφλίου που βρίσκεται στην περιοχή του οικισμού Λαγυνά περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με «μελανά χρώματα» την κατάσταση, καθώς, όπως είπε, «η κατάσταση παραμένει όπως ήταν και χειρότερη, στα Λαγυνά τα σπίτια 'πνίγονται' το ένα μετά το άλλο. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, σ' αυτή την περίπτωση απεγκλωβίζουμε τους ανθρώπους».

1

Σημείωσε ακόμη ότι, είναι τραγική η κατάσταση, αφού χάθηκαν περιουσίες, καλλιέργειες παλιές καταστράφηκαν και νέες δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν. Τόνισε δε, ότι, ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη που βρέθηκε, σήμερα (6/2) στις πληγείσες περιοχές να δοθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Υπενθύμισε τέλος, ότι, οι κάτοικοι των Λαγυνών που αναγκάστηκαν να φύγουν από το χωριό θα βρουν στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου, στην έδρα του Δήμου και σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον οικισμό του Πόρου (δημοτικό διαμέρισμα Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης) καθώς συνεχίζεται η εκκένωσή του, με τους κατοίκους να μεταφέρονται σε ξενοδοχεία των Φερών. «Η εκκένωση συνεχίζεται, κάποιοι (κάτοικοι) που μένουν, μένουν με δική τους ευθύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης.

Εφιαλτικές στιγμές για τους κατοίκους των οικισμών που εκκενώθηκαν

Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι των χωριών Πόρος και Λαγυνά στον Έβρο που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται εξαιτίας των πλημμυρών.

Οι κάτοικοι στον Πόρο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς το πρωί της Παρασκευής (6/2/2015) το ύψος του νερού ήταν στα 7 μέτρα και 80 εκατοστά με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες στο χωριό Λάγυνα και δόθηκε εντολή εκκένωσης. Περίπου 120 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα πρώτα 80 σπίτια που βρίσκονται κοντά στο ανάχωμα.

Η κατάσταση στα αναχώματα και η στάθμη των υδάτων

Στο μεταξύ, από τις Αστυνομικές Αρχές ανακοινώθηκε ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, τις νυκτερινές ώρες της 5ης Φεβρουαρίου προκλήθηκε θραύση κεντρικού αναχώματος βόρεια του Σουφλίου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος από την εισροή νερών του ποταμού Έβρου.

Σήμερα (6/2/2015) το πρωί, το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου ήταν στα 6,05 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Στην περιοχή Πετάλου η στάθμη ήταν στα 7,25 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα. Στην περιοχή των Κήπων το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου ήταν στα 7,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,40 μέτρα.

Η στάθμη των υδάτων του Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου) στην περιοχή Διδυμοτείχου ήταν στα 5,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,80 μέτρα. Λόγω αύξησης υδάτων του ποταμού Έβρου στην συμβολή με τον Ερυθροπόταμο, έχει κατακλυστεί από νερά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων. Η κυκλοφορία διεξάγεται από το βόρειο κόμβο Διδυμοτείχου.

Η εισροή υδάτων από τη Βουλγαρία μέσω του Άρδα, στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, ήταν στα 273 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση αυξημένης ροής) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας στα 695 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής).

Η εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών Έβρου, Άρδα και Τούντζα) ήταν στα 1278 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο.

Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Έβρου και του Άρδα έχουν κατακλυστεί από μεγάλες ποσότητες υδάτων. Όλοι οι κάτοικοι των χωριών πλησίον του Άρδα και του Έβρου έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί. Τα νερά έχουν υποχωρήσει στις παρυφές των οικισμών Καστανεών, Μαρασίων, Ελιάς, Άρζου και Καναδά.

Επίσης - σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση - λόγω μεγάλης αύξησης των υδάτων του ποταμού Έβρου, με απόφαση των τουρκικών Αρχών από την 1η Φεβρουαρίου 2015 διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα της Αδριανούπολης, με αποτέλεσμα την διακοπή εισόδου - εξόδου οχημάτων από τον Ε/Δ Καστανέων από και προς την Τουρκία.

«Απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης»

Απόλυτη προτεραιότητα, είναι να προστατευθεί η ανθρώπινη ύπαρξη, δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, με αφορμή τις πλημμύρες στον Έβρο.

«Έχω ήδη ενημερωθεί για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Έβρου και ειδικά τα Λαγυνά και ο Πόρος. Θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Πέτροβιτς και τους τοπικούς φορείς για την άμεση κινητοποίηση που ελπίζουμε ότι θα αποτρέψει τα χειρότερα. Το ελάχιστο που μπορώ να πω αυτές τις στιγμές είναι ότι συμπάσχω με τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας» τόνισε η υφυπουργός.

Σημείωσε δε, ότι «το πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι προτεραιότητα και η αντιμετώπισή του έχει να κάνει με τη στενή συνεργασία με τη γείτονα χώρα και τους φορείς της».

Διαβεβαίωσε πως «από μέρους μας υπάρχει η πολιτική βούληση» και εξέφρασε την ελπίδα για μια «ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία» και ανάλογη ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά.

Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά ανέφερε ακόμη ότι η πρώτη επίσημη περιοδεία της ως υφυπουργός θα είναι ο νομός Έβρου.

Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται τις αμέσως επόμενες ώρες της Παρασκευής (06-02-2015) στην ανατολική χώρα κατά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου με βροχές και καταιγίδες οι οποίες παρά τη μικρή διάρκειά τους θα είναι κατά τόπους ισχυρές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή βελτίωση.

Σοβαρή επιδείνωση αναμένεται ξανά από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (08-02-2015) και από τα βόρεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, τις ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας

Τους βόρειους ανέμους που η έντασή τους κατά τόπους θα φθάνει τα 8 με 9 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (8 με 10 βαθμούς) και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην ανατολική και νότια χώρα μέχρι και την Τρίτη (10-02-2015).

Σχετικές ειδήσεις