ΕΛΛΑΔΑ

«Ένας πλάτανος γκρέμισε το γεφύρι της Πλάκας»

«Ένας πλάτανος γκρέμισε το γεφύρι της Πλάκας»

Ένας γεροπλάτανος φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας την 1η Φεβρουαρίου μετά από τις δυνατές βροχοπτώσεις.

Όπως προέκυψε, από την πρόδρομη έκθεση ομάδας εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνέιου, το δέντρο είχε αναπτύξει ρίζες κάτω από έναν ογκόλιθο και όταν αυτός κατέρρευσε, οι ρίζες λειτούργησαν ως μοχλός πολλαπλασιάζοντας την υδατική δύναμη που ασκούνταν στο βάθρο του μνημείου.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων, αποτελείται από τον πρύτανη του ΕΜΠ, καθηγητή Ι. Γκόλια, και τους καθηγητές Μ. Κορρέ (Αρχιτεκτόνων), Ε. Βιντζηλαίου (Πολιτικών Μηχανικών), Δ. Καλιαμπάκο (Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλ-λουργών) και Μ. Καββαδά (Πολιτικών Μηχανικών). Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου και στην 25σέλιδη έκθεσή της αναφέρεται μία προκαταρκτική προσπάθεια κατανόησης του μηχανισμού κατάρρευσης. Παράλληλα αναφέρονται και βήματα που θα οδηγήσουν στην αναστήλωση του μνημείου.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι κλυδωνισμοί που προκλήθηκαν από την ωστική δράση του ποταμού είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει αρχικά το μεσαίο τμήμα του μεγάλου τόξου και στη συνέχεια το ανατολικό βάθρο.

Όπως διαπιστώθηκε, το συγκεκριμένο βάθρο είχε εδραστεί σε ασβεστολιθικό ογκόλιθο. Οι εμπειρογνώμονες πιθανολογούν πως οι τεχνίτες της εποχής υπερεκτίμησαν το μέγεθος αυτού του ογκόλιθου, θεωρώντας ότι αποτελεί τμήμα ενός σταθερού υποβάθρου και όχι μεμονωμένο βράχο, όπως πράγματι είναι.

Σε απόσταση μικρότερη από ένα μέτρο έναντι του βάθρου είχε αναπτυχθεί ένας πλάτανος με σημερινή διάμετρο κορμού περίπου 60 cm. Το έδαφος μεταξύ του δέντρου και του βάθρου είχε διαβρωθεί λόγω της στροβιλώδους ροής που δημιουργείται στην εσοχή μεταξύ τους.

Πηγή: epirusagate.blogspot.gr

Σχετικές ειδήσεις