ΕΛΛΑΔΑ

«Έφυγε» στα 92 ο Μπάμπης Πρωτοπαπάς

«Έφυγε» στα 92 ο Μπάμπης Πρωτοπαπάς
Πρώην βουλευτής και υπουργός, αλλά και πρώην γ.γ. και πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού...

Έφυγε χθες σε ηλικία 92 ετών ο πρώην βουλευτής και υπουργός, αλλά και πρώην γ.γ. και πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ), Μπάμπης Πρωτοπαπάς.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1920, ο Μπάμπης Πρωτοπαπάς (αριστερά στη φωτ., δίπλα στο σύμβολο της Αντίστασης Μανώλη Γλέζο) σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αμέσως μετά την κατάρρευση της χούντας, συμμετείχε (από τον Ιούλιο ως το Νοέμβριο του 1974) στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κατέχοντας το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Βιομηχανίας. Στις πρώτες εκλογές μετά τη δικτατορία, που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για βουλευτής, εκλεγόμενος στην Α΄ Αθηνών, με τη σημαία της ΕΔΗΚ.

Στη συνέχεια αναδεικνύεται γραμματέας της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης (κόμματος αναγνωρισμένου από τη Σοσιαλιστική Διεθνή) και το 1976 υπήρξε από τους ιδρυτές της Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας, μαζί με τους καθηγητές Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη, Δημήτρη Τσάτσο κ.ά., το 1977 εξελέγη αντιπρόεδρός της, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε στη συγκρότηση της Συμμαχίας Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, η οποία, ωστόσο, καταποντίστηκε στις εκλογές εκείνου του έτους.

Ακολούθως, συμμετέχει στην ίδρυση του ΚΟΔΗΣΟ (1979), του οποίου, μάλιστα, αναλαμβάνει γενικός γραμματέας και δεύτερος (και τελευταίος) πρόεδρός του, μετά την παραίτηση του Γιάγκου Πεσμαζόγλου, ύστερα από την ήττα στις ευρωεκλογές του 1984.

Στις εκλογές του 1985, το ΚΟΔΗΣΟ αποφασίζει να μην συμμετάσχει αυτόνομα στις εκλογές και να συνεργαστεί ο αρχηγός του, Μπάμπης Πρωτοπαπάς, με τη Ν.Δ., στης οποίας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τοποθετείται σε εκλόγιμη θέση.

ΣΥΝ: Χάθηκε ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ένας ωραίος άνθρωπος

Το 1989 το ΚΟΔΗΣΟ, από κοινού με το ΚΚΕ, το ΚΚΕ εσωτ., την ΕΔΑ και άλλους σχηματισμούς, συγκροτούν το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, στου οποίου την ηγεσία ο Μπάμπης Πρωτοπαπάς συμμετέχει επί σειρά ετών, εκλεγόμενος μέλος της Κεντρικής Πολιτικής του Επιτροπής. Έτσι, απορροφάται εκεί και ουσιαστικά διαλύεται το ΚΟΔΗΣΟ.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά της, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του Συνασπισμού αναφέρει τα εξής: «Η ΚΠΕ του ΣΥΝ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Μπάμπη Πρωτοπαπά. Χάσαμε ένα σεβαστό σύντροφο. Έναν ανεκτίμητο συναγωνιστή από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του κόμματός μας μέχρι σήμερα. Χάθηκε ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ένας αγωνιστής της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Ένας ωραίος άνθρωπος. Ένα υπόδειγμα για όλους και όλες εμάς. Σύντροφε Μπάμπη, καλό ταξίδι».

Η κηδεία του Μπάμπη Πρωτοπαπά θα γίνει την Τετάρτη, στις 15:30 από τον Άγιο Αντώνιο Πατησίων.