ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Ελπίδες για αποσυμφόρηση του νησιού και απεγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων

Λέσβος: Ελπίδες για αποσυμφόρηση του νησιού και απεγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων

Με στόχο την αποσυμφόρηση της Λέσβου από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί λόγω της αδυναμίας καταγραφής τους, άρχισε από χθες βράδυ (7/9) να λειτουργεί νέο σημείο καταγραφής στον αθλητικό χώρο «Γεώργιος Σκούφος» στο ΕΠΑΛ της Καλλιθέας Μυτιλήνης.Αντίστοιχα, αναμένεται να ανοίξουν δύο νέα κέντρα φιλοξενίας στις περιοχές Πέτρα και Κλειού προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στην πόλη της Μυτιλήνης, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει μετατραπεί σε καταυλισμό, χωρίς φυσικά να υπάρχει η παραμικρή υποδομή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΜΕ ΕΞΤΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΕΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Εν τω μεταξύ, μετά τη δημοσίευση στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της απόφασης για τη συγκρότηση και τη διάρθρωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΥΔΕΑΠ), αναμένεται να λυθούν πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές και τη διαχείρισή τους. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 30 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας των τροσφύγων, καθώς πρόκειται ακριβώς για την Αρχή αυτή που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια για τις σχετικές υπηρεσίες μετανάστευσης και ένταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το BBC η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία μεταφέρουν προσωπικό στη Μυτιλήνη προκειμένου να αποφευγχθούν τα χειρότερα.

Εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες το νησί έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, χωρίς όμως να υπάρχουν δομές υποδοχής και φιλοξενίας. Οι περισσότεροι επιβιώνουν με δικά τους μέσα ή με την αρωγή των δικτύων αλληλεγγύης που υπάρχουν στο νησί. Βέβαια, ακόμα και αυτοί έχουν δηλώσει ότι οι αντοχές και οι δυνατότητές τους έχουν εξαντληθεί και είχαν απευθύνει τις προηγούμενες μέρες έκκληση για βοήθεια από την Πολιτεία.

Καζάνι που βράζει η Μυτιλήνη

Ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός είχε ζητήσει στις αρχές του μήνα να κυρηχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ απείλησε και με αποχή από τις εκλογές.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση και δη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, εκτίμησε ότι είναι εφικτή η αποσυμφόρηση του νησιού πριν ξεφύγει τελείως η κατάσταση. Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου για το μεταναστευτικό είχε δηλώσει πως ελπίζει ότι με τις συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων θα μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάασταση μέσα σε μια εβδομάδα.

Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη Μυτιλήνη. Οι εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρουν ότι ξεπερνούν τα 20.000 άτομα. Στην πλειονότητά τους είναι Σύριοι πρόσφυγες, ενώ υπάρχουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό Αφγανοί (κάποιοι με δυνατότητα να διεκδικήσουν άσυλο) και Πακιστανοί.

Οι συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι πλέον καθημερινές, αφού άπαντες επιθυμούν να φύγουν από το νησί και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τη Βόρεια Ευρώπη. Η προτεραιότητα που έχουν οι Σύριοι έχει δημιουργήσει εντάσεις με τους Αφγανούς και τους Πακιστανούς οι οποίοι ζητούν να έχουν ίση μεταχείριση.

Στο νησί μέχρι πρότινος λειτουργούσε ένα καταγραφικό κέντρο στο λιμάνι με προσωπικό δύο ατόμων. Οι εισερχόμενοι στην επικράτεια της Ε.Ε. σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες πρέπει να καταγραφούν σε ειδικό μηχάνημα το οποίο αποστέλει στοιχεία σε όλη την Ευρώπη και στη συνέχεια να εφοδιαστούν με ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να ταξιδέψουν. Κατά τη διακικασία καταγραφής καθορίζεται και αν πρόκειται για πρόσφυγες ή μετανάστες.

Σχετικές ειδήσεις