ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2015: Η Ελλάδα ψηφίζει - Όλες οι λεπτομέρειες για την εκλογική διαδικασία

Εκλογές 2015: Η Ελλάδα ψηφίζει - Όλες οι λεπτομέρειες για την εκλογική διαδικασία

Η ώρα της αλήθειας έφτασε: Η Ελλάδα καλείται στις κάλπες για να εκλέξει τη νέα κυβέρνηση, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν θολή εικόνα για τις ισορροπίες στην επόμενη Βουλή.

Περίπου στις 21:00 το βράδυ αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται όμως εξίσου στις διεργασίες που θα τεθούν σε κίνηση τη Δευτέρα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το εκλογικό δικαίωμα μπορούν να ασκήσουν συνολικά 9.836.997 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.084 άνδρες και 5.073.913 γυναίκες.

Από τους ψηφοφόρους , αυτοί που ψηφίζουν για πρώτη φορά είναι οι 116.745, από τους οποίους οι 108.636 είναι νέοι 18 και 19 ετών και οι 8.109 είναι νέοι εκλογείς από πολιτογραφήσεις.

Το εκλογικό σώμα αυτών των εκλογών είναι μεγαλύτερο κατά 28.237 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά μικρότερο κατά 13.805 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου 2012.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας, είναι υποχρεωτική.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.

Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας

Με λίστα, χωρίς σταυρό οι εκλογές

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΥΠΕΣ) υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους, ότι σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου διεξάγονται με λίστα και όχι με σταυρό, καθώς δεν έχει παρέλθει 18μηνο από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρό προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Άλλωστε, μέσα στα παραβάν δεν προβλέπεται να υπάρχει στυλό ή μολύβι.

Οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά την σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (ΛΙΣΤΑ).
Ωστόσο ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.

Πώς θα μάθω πού ψηφίζω

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:

Μέσω του διαδικτύου στο www.ypes.gr (Μάθε πού ψηφίζεις)

Καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου 2131361500

Συγκεκριμένα:

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων στο Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί υπηρεσία ενημέρωσης όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500:
Τρίτη - Πέμπτη 09:00 έως 18:00
Παρασκευή 09:00 έως 19:00
Σάββατο 09:00 έως 21:00
Κυριακή 07:00 έως 19:00
για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν.

Επίσης, οι εκλογείς μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις», όπου πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές με λίστα

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (ΛΙΣΤΑ). Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.

Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου για να ψηφίσω;

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στην περίπτωση που κάποιος εκλογέας έχει χάσει την ταυτότητά του, οι δήμοι της χώρας και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών αρχών θα λειτουργήσουν τόσο την παραμονή των εκλογών όσο και την ημέρα της ψηφοφορίας προκειμένου να εκδοθεί η νέα ταυτότητα.

Τι να κάνετε αν δεν βρίσκετε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ψηφοφόροι δεν μπορούν να βρουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Δεν συμβαίνει συχνά στις εκλογές, αλλά σε περίπτωση που παρατηρήσετε αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει να επισκεφθείτε τη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις» και να δώσετε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αν ήδη το έχετε κάνει, καλό είναι να το επαναλάβετε, καθώς είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρ’ όλη την προσπάθειά δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια για τις εκλογές μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Έκπτωση στα εισιτήρια ΚΤΕΛ και τρένων για τους ψηφοφόρους

Έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων, σε όσους ταξιδέψουν με τρένο ή ΚΤΕΛ για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις Βουλευτικές Εκλογές 2015, χορηγούν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών.

Η έκπτωση για τα τρένα είναι 30% στις τιμές των εισιτηρίων, για ταξίδι απλής μετάβασης ή μετ´ επιστροφής από τον τόπο διαμονής στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ίδια έκπτωση θα χορηγείται και στους εκπροσώπους της δικαστικής Αρχής από τον τόπο διαμονής τους στον τόπο άσκησης των καθηκόντων τους.

Σημειώνεται, ότι για τους επιβάτες που θα αγοράσουν εγκαίρως τα εισιτήρια τους θα παρέχεται επιπλέον και η έκπτωση προαγοράς 15%.

Η έκπτωση θα χορηγείται μόνο για την αγορά εισιτηρίων από φυσικά σημεία έκδοσης τίτλων μεταφοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή, δεν θα ισχύει για εκδόσεις εισιτηρίων μέσω Internet.

Η συγκεκριμένη έκπτωση, αναλογικά και κατά προσέγγιση, θα παρέχεται και στους εκλογείς-επιβάτες του προαστιακού σιδηροδρόμου για ταξίδια που θα πραγματοποιούνται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Για επιβάτες, οι οποίοι, λόγω ιδιότητας, δικαιούνται έκπτωση (πχ. φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, κλπ) εφαρμόζεται κατά περίπτωση η ευνοϊκότερη τιμολόγηση.

Για τη χορήγηση των εκπτωτικών εισιτηρίων απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου σχετικού εγγράφου με το οποίο αποδεικνύεται η ταυτοπροσωπία του επιβάτη.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο επιβατικό κοινό καλώντας τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr.
Όσον αφορά στα ΚΤΕΛ αποφασίστηκε ομόφωνα η χορήγηση έκπτωσης 25% επί των ισχυουσών τιμών των κανονικών εισιτηρίων.

Πώς εκλέγονται οι νέοι βουλευτές;

Οι βουλευτές θα εκλεγούν με βάση τη λίστα που καταρτίζει ο αρχηγός του κάθε κόμματος. Οι υποψήφιοι εκλέγονται ανά σειρά στη λίστα του ψηφοδελτίου (όπως γίνεται ανάλογα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες.

Είμαι ετεροδημότης, πού ψηφίζω

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι 30/6/2015. Στο βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο της βασικής τους εγγραφής.

Αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι;

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, της Γ΄ αναθεώρησης (Μαΐου - Ιουνίου) η οποία περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές (μεταδημοτεύσεις, ετεροδημότες κ.λπ.) που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015.

Πόσες ημέρες άδειας δικαιούμαι;

Για τους εργαζόμενους που εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία:

1 εργάσιμη ημέρα: Για απόσταση από 200 - 400 χιλιόμετρα
2 εργάσιμες ημέρες: από 401 χιλιόμετρα και πάνω
Για τους εργαζόμενους που δεν εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία:

1 εργάσιμη ημέρα : Για απόσταση από 100 - 200 χιλιόμετρα
2 εργάσιμες ημέρες : από 201 - 400 χιλιόμετρα
3 εργάσιμες ημέρες: από 401 χιλιόμετρα και πάνω
Όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών που θα λάβουν εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997).

Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία

Τα 19 κόμματα και συνδυασμοί είναι:

ΣΥΡΙΖΑ
ΝΔ
Χρυσή Αυγή
Το Ποτάμι
ΚΚΕ
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)
Ανεξάρτητοι Έλληνες
ΟΚΔΕ (δεν κατεβάζει ψηφοδέλτιο στο νομό Ζακύνθου)
ΟΑΚΚΕ
Κοινωνία
ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. (μόνο στις εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Νοµού Αττικής, Α΄ και Β΄ Πειραιώς)
ΕΠΑΜ
Λαϊκή Ενότητα
δημιουργία, ξανά! Θάνος Τζήμερος (δεν κατεβαίνει στο νομό Αχαΐας)
Ένωση Κεντρώων
ΚΚΕ (μ-λ)- Μ-Λ ΚΚΕ
Δημοκρατικοί, κοινωνία αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (δεν κατεβαίνουν σε 16 εκλογικές περιφέρειες)
ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΕΕΚ & ανένταχτους/ες αγωνιστές/στριες της αριστεράς (δεν κατεβαίνει στο νομό Πιερίας)
Πατριωτική Ένωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις «ΕΛΛΑΣ» (συμμετέχουν στις εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Ν. Αττικής, Α΄ και Β΄ Πειραιώς, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, και σε άλλους 20 νομούς)

Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2015 Σεπτέμβριος – Εθνικές Βουλευτικές

Μάθε πού ψηφίζεις στις Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015

Δείτε τα αποτελέσματα των Εκλογών Σεπτεμβρίου 2015

Σχετικές ειδήσεις