ΕΛΛΑΔΑ

Η λειτουργία των hotspots εξαρτάται από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η λειτουργία των hotspots εξαρτάται από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι έτοιμα τα κέντρα ταυτοποίησης μεταναστών (hotspots) σε Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η λειτουργία τους, όπως και η πλήρης λειτουργία του πρώτου σημείου ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη, εξαρτάται «και από την χρηματοδότηση και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λειτουργία των πέντε hotspots, ενώ σε δύο προσκλήσεις για συνδρομή της Ελλάδας με αποστολή στελεχών η ανταπόκριση των κρατών-μελών ήταν μικρή. Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO) για 370 εμπειρογνώμονες, απάντησαν μόλις έξι κράτη- μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία) για συνολικά 81 εμπειρογνώμονες. Επίσης, στο αίτημα του Frontex για 775 συνοριοφύλακες, απάντησαν, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 14ης Οκτωβρίου, μόλις έξι κράτη- μέλη (Βέλγιο, Τσεχία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) με 48 συνοριοφύλακες.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην πλήρη λειτουργία των hotspots σε βαθμό που θα επιλύονται και τα παραπάνω ζητήματα, ενώ, όπως υπογραμμίζεται, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για εκπλήρωση των ευθυνών της.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι έτοιμο για τη μετεγκατάσταση των πρώτων οικογενειών στο Λουξεμβούργο και τη Σουηδία και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, για το μηχανισμό μετεγκατάστασης μόλις έξι κράτη-μέλη έχουν ενημερώσει ως τώρα την Ελλάδα για προσφερόμενες θέσεις. Εκτός από το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία ενδιαφέρον έχουν δείξει η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της χρηματοδότησης της μετεγκατάστασης, που, σύμφωνα με την Κομισιόν, αποτελεί μέτρο «προσωρινό και έκτακτο» και η χρηματοδότησή του δεν είχε προβλεφθεί στα πολυετή χρηματοδοτικά προγράμματα που καταρτίστηκαν πριν από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης. Όπως υπογραμμίζουν οι κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα πρέπει όλα τα έξοδα που συνεπάγεται ο μηχανισμός να προβλεφθούν ως έκτακτη χρηματοδότηση.

Τέλος, έπειτα από οριστικοποίηση της «Έκθεσης Αξιολόγησης Αναγκών» υπολογίζεται ότι η χώρα θα χρειαστεί 480 εκατομμύρια ευρώ για τον επόμενο χρόνο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Από αυτά, τα 330 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν προβλεφθεί από τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά κονδύλια και θα απαιτηθεί ενίσχυση των Ταμείων για κάλυψή τους καθώς και εξορθολογισμός των κανόνων επιλεξιμότητας. Όπως σημειώνεται, εξάλλου, μόνο ένα μικρό ποσοστό των μέχρι τώρα εξόδων θα καλυφθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Εμπειρογνώμονες της Κομισιόν καταγράφουν στη Λέσβο τις επιπλέον ανάγκες για την καλύτερη λειτουργία του hotspot

Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα και στη Λέσβο, όπου επιχειρείται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πρώτο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών (hotspot), έτσι ώστε να καταγράψουν επιπλέον ανάγκες, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος, οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της νέας Task Force, Μάρτεν Φερβέι, βρίσκονται σε επαφή με τα υπουργεία και τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε να καταγράψουν «τις ακριβείς ανάγκες» που ακόμα υπάρχουν προκειμένου να «βελτιώσουν την επιχειρησιακή ικανότητα, για παράδειγμα του κέντρου στη Λέσβο». Οι ανάγκες αυτές αφορούν τόσο «υλικοτεχνική» όσο και «οικονομική» βοήθεια, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια, η Μ. Αντρέεβα σημείωσε πως εκκρεμεί αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επείγουσα χρηματοδότηση, το οποίο εξετάζουν οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στις αναγκαίες υποδομές. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την ανάγκη για μηχανήματα λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, προσθέτοντας πως υπάρχει πρόοδος, καθώς η Γερμανία συνέβαλε με δέκα τέτοια μηχανήματα.

Σχετικές ειδήσεις