ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν: Γιατί και πως γιορτάζουμε!

Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν: Γιατί και πως γιορτάζουμε!

Η έλευση του καινούριου χρόνου συνηθίζεται να γιορτάζεται καθώς μαζί του έρχεται και η ελπίδα για καλύτερες μέρες.

Το Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν έχει γίνει μέρος της ελληνικής παράδοσης εδώ και δεκάδες χρόνια. Πολλές είναι οι παραδόσεις, ακόμα περισσότεροι οι μύθοι που συνοδεύουν την Πρωτοχρονιά. Το πως έχει καθιερωθεί το Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν, είναι κάτι που ακόμα... αναζητάμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο εορτασμός της έλευσης του νέου χρόνου χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Οι Αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν την αλλαγή έτους, με βάση φυσικά το δικό τους ημερολόγιο, και ο παραλληλισμός της καινούριας χρονιάς με ένα νεογέννητο μωρό έχει εκεί τις ρίζες του.

Στην Αρχαία Ελλάδα, περιέφεραν ένα μωρό για να τιμήσουν τον Θεό Διόνυσο και τη γονιμότητα που συμβόλιζε.

Στη Ρώμη, ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν αυτός που καθιέρωσε τον Ιανουάριο και τον εορτασμό του νέου έτους στην 1η του συγκεκριμένου μήνα. Οπότε, τώρα γνωρίζετε ποιος ευθύνεται που κάνουμε κάθε χρόνο... Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν!

Πριν όμως ξεχυθούμε σε πίστες, μπαρ, κλαμπ και δρόμους, συνηθίζουμε οι περισσότεροι να «αλλάζουμε» χρονιά στο σπίτι μας, μαζί με τις οικογένειές μας. Είναι κι αυτό ένα είδος παράδοσης και συμβολισμού, καθώς πιστεύεται πως τα οικεία πρόσωπα και οι συγγενείς φέρνουν καλοτυχία. Όσο για το μενού της βραδιάς της αλλαγής του χρόνου, αυτό είναι θέμα του τι... αρέσει στον καθέναν. Το μόνο σίγουρο είναι πως το φαγητό και το αλκοόλ ρέουν άφθονα σε όλα τα σπίτια τη βραδιά της 31ης Δεκεμβρίου και όσο πλησιάζει η 1η Ιανουαρίου, οι ποσότητες αραιώνουν από το τραπέζι γιατί καταβροχθίζονται. Το κρασί, οι μπύρες και τα λοιπά συνοδευτικά δίνουν τη θέση τους στην... εορταστική σαμπάνια και... καλώς ήρθες 2016!

Μετά την αλλαγή του χρόνου, οι επιλογές για το πως θα συνεχιστεί το Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν είναι πολλές. Θέλετε να μείνετε σπίτι και να το... ξημερώσετε με χαρτάκι (λόγω της ημέρας βεβαίως, βεβαίως), θέλετε να βγείτε και να γυρίσετε... στις 2 Ιανουαρίου από το ξεφάντωμα; Η επιλογή είναι δική σας, αφού το Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν παραδοσιακά είναι η βραδιά που όλοι ξεχνούν τα πάντα και το ρίχνουν στη διασκέδαση χωρίς όρια. Άλλωστε, θα έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χρόνο για προβληματισμούς και σκοτούρες. Οπότε, διοργανώστε ένα αξέχαστο Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν και γιορτάστε όπως θέλετε την έλευση του 2016!

Χρόνια Πολλά!