ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Καθημερινές παρεμβάσεις για τη στήριξη των προσφύγων

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Καθημερινές παρεμβάσεις για τη στήριξη των προσφύγων

Αρωγός στην Πολιτεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, στέκεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ).

Αξιοποιώντας το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό και τις διαθέσιμες υποδομές του, πραγματοποιεί καθημερινά δράσεις στα σημεία από όπου διέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες, όπως το λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, τις ημέρες Δευτέρα 22, Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, πολυμελές κλιμάκιο επαγγελματιών και εθελοντών του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Πειραιά, αποτελούμενο από κοινωνικό λειτουργό και εθελοντές των Τομέων Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρειτών Διασωστών Ε.Ε.Σ., διέθεσε ανθρωπιστική βοήθεια (1.658 μπουκάλια νερό 500 ml, 1.000 πακέτα ξηράς τροφής, 274 βρεφικά είδη ατομικής υγιεινής) σε πρόσφυγες και μετανάστες που διέρχονταν από τους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά.

Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνταν δύο ξεχωριστές διανομές ανθρωπιστικού υλικού, με βάση τις δρομολογημένες αφίξεις των μεταναστών και των προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σε συνεργασία με την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων Μεταναστών, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων στο συγκεκριμένο χώρο.

Συνολικά και τις τρεις ημέρες εξυπηρετήθηκαν 1.932 ωφελούμενοι (οικογένειες και μεμονωμένα άτομα), προερχόμενοι κυρίως από τις χώρες της Συρίας, του Αφγανιστάν, του Ιράν, του Ιράκ, κ.α.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκτακτης Έκκλησης Στήριξης για την κάλυψη επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών στην Ελλάδα, που έχει απευθύνει στην κοινότητα η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC). Μέρος των ειδών προέρχονταν από δωρεά του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, μετά από χρηματοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής των προσφύγων και των μεταναστών.

Παρών ήταν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στα Διαβατά, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου.

diabata

Κλιμάκιο του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης, αποτελούμενο από ιατρό εθελοντή, νοσηλεύτριες, εθελοντές της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και μεταφραστή, στελέχωσαν την κλινική που λειτουργεί εντός του διαμορφωμένου χώρου, πραγματοποιώντας τον απαιτούμενο ιατρικό έλεγχο σε 100 περίπου περιστατικά, τα οποία έχρηζαν ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής φροντίδας.

Επίσης, διοικητικό προσωπικό του Τμήματος, Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες και Κοινωνικοί Λειτουργοί του Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην καταγραφή των προσφύγων και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους 2.000 φιλοξενούμενους του Κέντρου. Η βοήθεια αυτή περιελάμβανε κυτία με παιδικές τροφές, πόσιμο νερό και είδη ατομικής υγιεινής.

Τα τμήματα του Ε.Ε.Σ. ανά την Ελλάδα, δίνουν τη δική τους μάχη, προκειμένου να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ευάλωτους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή καταγωγής, στο εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνει η τρέχουσα συγκυρία, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Ιωαννίνων, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ηπείρου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αρχής, φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βιντεοπροβολή με τις δράσεις κλιμακίου του Τμήματος, το οποίο είχε δραστηριοποιηθεί στο νησί της Λέσβου, το προηγούμενο διάστημα, ενισχύοντας την εκεί παρουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. στην ομιλία του ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στο επαγγελματικό και εθελοντικό δυναμικό του Τμήματος Ιωαννίνων.

Σχετικές ειδήσεις