ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος στα «χρυσά» ορθοπεδικά υλικά βάζει το υπουργείο Υγείας

Τέλος στα «χρυσά» ορθοπεδικά υλικά βάζει το υπουργείο Υγείας
To δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει ήδη σκάνδαλο με προμήθειες ...

To δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει ήδη σκάνδαλο με προμήθειες και καταναλώσεις ορθοπεδικών υλικών στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Μετά από έρευνα μηνών που διενήργησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αποκαλύφθηκε «πάρτι» εκατομμυρίων ευρώ στις ορθοπεδικές κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων.

Θα πρέπει βεβαίως να διευκρινισθεί πως δεν πρόκειται για φάρμακα, αλλά για οστικά μοσχεύματα (φυσικά ή συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε ορθοπεδικές επεμβάσεις, κατάγματα κ.α.) τα οποία το νοσοκομείο πλήρωνε με «καπέλο» 1.800%.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2009 το κόστος των οστικών μοσχευμάτων στο ΚΑΤ ανήλθε σε 18.127.960 ευρώ.

Το 2010, χάρη στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας το κόστος «έπεσε» κατά 48,4% και έφθασε στα 9.347.673 ευρώ.

Το 2011, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, το κόστος ήταν μόλις 1.267.550 ευρώ και μειωμένο κατά 82,4% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως το ίδιο διάστημα καταγράφηκε αύξηση των ορθοπεδικών επεμβάσεων κατά 11,9%,κάτι που επιβεβαιώνει την κατάχρηση υλικών το προηγούμενο διάστημα.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσίασε μία άλλη σκανδαλώδη διάσταση του θέματος. Μόσχευμα με κωδικό 57003590 που περιλαμβανόταν σε ΦΕΚ κόστιζε 4.560 ευρώ ανεξαρτήτως μεγέθους. Έτσι, το νοσοκομείο είτε παράγγελνε 1 cc είτε 30 η τιμή ήταν η ίδια. Οι γιατροί χρησιμοποιούσαν όσο υλικό χρειάζονταν και το υπόλοιπο κατέληγε στα σκουπίδια, αφού πλέον δεν ήταν αποστειρωμένο.

Παράλληλα, εκτός από τον έλεγχο των τιμών, μέσω του Παρατηρητηρίου, καθιερώνεται και πρωτόκολλο για τον έλεγχο της κατανάλωσης.

Στο εξής, όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της Α΄Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Αρης Μουσιώνης, οι γιατροί, πριν από τη χρήση οποιουδήποτε υλικού, θα πρέπει να συμπληρώνουν συγκεκριμένο έντυπο, ώστε η Διοίκηση να έχει σαφή εικόνα για το ποιος γιατρός χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο υλικό, σε ποιον ασθενή και με ποιες ενδείξεις.

Με βάση την ένδειξη λοιπόν, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν π.χ. τρία cc όταν χρειάζεται ένα. «Εδώ υπήρξαν περιπτώσεις, όπου χρησιμοποιήθηκαν για ένα χειρουργείο, οστικά μοσχεύματα ύψους, με το ΦΠΑ, 70.000 ευρώ, όταν το ταμείο κάλυπτε, δηλαδή οι προδιαγραφές που έθεταν οι επιστήμονες του ΙΚΑ, ήταν 8.500 ευρώ» σημείωσε ο κ. Μουσιώνης και υπογράμμισε τη σημασία της νέας εφαρμογής, τονίζοντας πως πρόκειται για επιστημονική λογοδοσία, που δεν επιτρέπει την κατάχρηση υλικών και την προκλητή χρήση τους.