ΕΛΛΑΔΑ

Απογοητευμένοι οι 42.000 «εγκλωβισμένοι» πρόσφυγες: Ζούμε ένα δεύτερο πόλεμο

Απογοητευμένοι οι 42.000 «εγκλωβισμένοι» πρόσφυγες: Ζούμε ένα δεύτερο πόλεμο

Σε έναν απέραντο λασπότοπο έχει μετατραπεί ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη λόγω της βροχής που πέφτει τα τελευταία 24ωρα.

Στον καταυλισμό βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά, 70 εκ των οποίων τις τελευταίες ημέρες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες. Πλέον τα άρρωστα παιδάκια θα μεταφέρονται και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

«Ζούμε ένα δεύτερο πόλεμο»

«Εδώ ζούμε έναν δεύτερο πόλεμο» μονολογεί η ηλικιωμένη Σύρια, που ακουμπώντας στο μπράτσο του συζύγου της προχωρά προς την τεράστια ουρά που έχει σχηματιστεί εκεί, όπου γίνεται η διανομή φαγητού, στον καταυλισμό της Ειδομένης.

«Δίνουμε μάχη για ένα πιάτο φαγητό, μάχη για μια σκηνή, για να μπορέσουμε να βάλουμε από κάτω το κεφάλι μας. Κουβαλάω πολλά χρόνια πάνω μου και όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα για μένα. Έφυγα κυνηγημένη από την πατρίδα μου κι έχω κολλήσει εδώ. Στη λάσπη, το κρύο, το αδιέξοδο...» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Χάλα, που θέλει, όπως πολλοί ομοεθνείς της, να πάει στη Γερμανία. Εκεί, την περιμένει ήδη ο γιος της, ο οποίος ήταν από τους «τυχερούς» που κατάφερε να περάσει τα σύνορα πριν από περίπου έναν χρόνο.

Με τη σιδερόφραχτη πύλη να παραμένει κλειστή για τέταρτη μέρα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων, τη βροχή να έχει μετατρέψει την περιοχή γύρω από τον καταυλισμό σε έναν απέραντο βούρκο και τα νέα από το ευρωπαϊκό «μέτωπο» που καταφτάνουν, μέσω κινητών, στους πρόσφυγες να είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνα, πολλοί, όπως η Χάλα, νιώθουν σαν να βιώνουν έναν δεύτερο πόλεμο.

2486450

Όπως ο Άχμεντ, που έχασε την κόρη του στον πόλεμο και κάθε φορά που αγκαλιάζει ένα παιδί -από τα πολλά που ακολουθούν τους γονείς τους στα δύσκολα μονοπάτια της προσφυγιάς- νιώθει έναν κόμπο στο λαιμό. «Να γυρίσω να πάω πού; Πίσω δεν με περιμένει κανείς» τονίζει και δείχνει μια φωτογραφία στο κινητό του από τα ερείπια του σπιτιού του, όπως λέει. «Ήθελα να θυμάμαι από τι ξέφυγα» σημειώνει.

Στην Ειδομένη, το μικρό αυτό ακριτικό χωριό, με τους μόλις 100 κατοίκους, στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είδε αίφνης τους προβολείς να στρέφονται πάνω του, βρίσκεται το τελευταίο διήμερο και ο Κινέζος εικαστικός και ακτιβιστής Άι Γουέι Γουέι. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο φημισμένος Κινέζος εικαστικός βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων. Στα τέλη του 2015 είχε επισκεφθεί τη Μυτιλήνη και συγκλονισμένος από όσα είχε δει κι ακούσει «έντυσε» με χιλιάδες σωσίβια προσφύγων τους κίονες της εισόδου του εμβληματικού Σάουσπιλχάους για να μην σβήσει η «φλόγα» της ελπίδας πως η προσφυγική κρίση θα λάβει τέλος.

Την ίδια ώρα, στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες ζεσταίνουν τα βρεγμένα κορμιά τους γύρω από αυτοσχέδιες φωτιές, με το βλέμμα κολλημένο στο φράχτη που τους κρατά λίγα βήματα μακριά από τον τελικό προορισμό του ταξιδιού τους.

Δείτε το βίντεο του Alpha που ακολουθεί:

Αδειάζει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, διευκρινίζοντας ότι η μετακίνηση προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται οι νέες δομές και ότι θα πρώτα θα μετακινηθούν οικογένειες με παιδιά.

Παράλληλα, διέψευσε, δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία:

«Σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους».

a

Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 41.973 ανθρώπους.

Ήδη κάποιοι έχουν φύγει αναζητώντας θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στην περιοχή. Ορισμένοι καταλήγουν στον Πειραιά, όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες από τα νησιά. Οι σκηνές μέσα και έξω από τους επιβατικούς σταθμούς έχουν αυξηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες.

Εκκενώνεται σταδιακά ο Πειραιάς

Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι την Τετάρτη (9/03/2016) φιλοξενούνταν στους χώρους του ΟΛΠ τουλάχιστον 3.280 μετανάστες, ενώ ακόμα 455 άνθρωποι έφτασαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης από Λέσβο και Χίο με το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1. Το πλοίο παρέλαβε 398 άτομα από τη Λέσβο και 57 από τη Χίο.

Σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν οι επιβατικοί σταθμοί του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, όπου διαμένουν προσωρινά τουλάχιστον 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες, περίπου 1000 άτομα εντός της ημέρας αναμένεται να μεταφερθούν σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας.

2486440

Σύμφωνα με πηγές από την περιφερειακή ενότητα Πειραιά, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται 11 πούλμαν, όπου θα παραλάβουν περίπου 1000 μετανάστες και πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν και να τους διαμοιράσουν σε κατασκήνωση στον Αγ. Ανδρέα στη Νέα Μάκρη, σε ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί στις Θερμοπύλες, αλλά και σε διαμορφωμένο κέντρο στα Τρίκαλα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς δέχονται μηνύματα από δικά τους άτομα στο κινητά που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος, μιλώντας το πρωί στην πύλη Ε-2 σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά ορίστηκε ως ένας τόπος προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών υπάρχει μια άριστη συνεργασία του κεντρικού λιμεναρχείου, των αρμόδιων υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας, των εθελοντών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα από πλευράς τάξης και ασφάλειας.

Σχετικές ειδήσεις