ΕΛΛΑΔΑ

Τα ειδεχθή εγκλήματα έγιναν καθημερινό φαινόμενο

Τα ειδεχθή εγκλήματα έγιναν καθημερινό φαινόμενο
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η εγκληματικότητα στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Σε καθημερινή βάση καταγράφονται...

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η εγκληματικότητα στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Σε καθημερινή βάση καταγράφονται κρούσματα έντονης βίαςμε πρωταγωνιστές ακόμη και ανθρώπους υπεράνω υποψίας.

Περιστατικά όπως αυτό της 28χρονης που βρέθηκε μαχαιρωμένη, μέσα σε λίμνη αίματος, στο εξοχικό της στο Λουτράκι, του 38χρονου που απειλούσε με όπλο ομάδα νεαρών παιδιών στο προαύλιο εκκλησίας στη Λαμία, αδίστακτων που σκοτώνουν ή τραυματίζουν σοβαρά πολίτες για να αποσπάσουν ακόμη και 30 ευρώ και βασανίζουν και σκοτώνουν ηλικιωμένους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι δείχνουν πως ο έλεγχος πλέον τείνει να χαθεί.

Ο πρ. εκπρόσωπος της χώρας μας στην Επιτροπή για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ για την ποινική δικαιοσύνη και το έγκλημα κ. Άγγελος Τσιγκρής μιλώντας στο newsbomb.gr, αποδίδει την αύξηση τόσο των ποσοτικών όσο και των ποιοτικών δεικτών της εγκληματικότητας στη γενικότερη επιδείνωση των δεικτών κοινωνικής δυσφορίας και κοινωνικής παθογένειας.

«Η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών δεικτών, σε συνδυασμό με την επακόλουθη επιβάρυνση των κοινωνικών παραμέτρων στην Ελλάδα του Μνημονίου, προκάλεσε και προκαλεί σημαντικές επιβαρύνσεις στους δείκτες της εγκληματικότητας.

Ειδικότερα,

η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, η κάθετη μείωση των εισοδημάτων, η έλλειψη διεξόδων της νέας γενιάς, η απουσία προσδοκιών των νέων ανθρώπων για ένα καλύτερο μέλλον, η αδυναμία του μέσου νοικοκυριού να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις οικονομικές του υποχρεώσεις, η κατάρρευση των δομών του εκπαιδευτικού μας συστήματος, η αλματώδης αύξηση των κοινωνικών ομάδων που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, η αθρόα είσοδος παράνομων μεταναστών και η συνακόλουθη αλλοίωση της πληθυσμιακής μας σύνθεσης, η έλλειψη μιας ορθολογικής πολιτικής για το έγκλημα και τη μετανάστευση, ο ερασιτεχνισμός στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεως, αποτελούν μερικές από τις αιτίες της αλματώδους αύξησης της εγκληματικότητας το τελευταίο διάστημα.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός της ραγδαίας επιδείνωσης των δεικτών της εγκληματικότητας κατά της ιδιοκτησίας. Και πιο συγκεκριμένα η μετακύληση της βαριάς κακουργηματικής ένοπλης βίας με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση ποσών ευτελούς αξίας».

Τα στοιχεία της αστυνομίας είναι άκρως ανησυχητικά. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, οι ληστείες αυξήθηκαν κατά 300% και οι κλοπές κατά 150%.

Το πλέον τρομερό, ωστόσο, είναι η αύξηση κατά 20% της εγκληματικότητας σε νεαρές ηλικίες , μεταξύ 13-29 χρόνων!

Διαβάστε επίσης: Άγριο έγκλημα στο Λουτράκι με θύμα 28χρονη

Μεθυσμένος απείλησε με όπλο εφήβους!