ΕΛΛΑΔΑ

Άρειος Πάγος: Δώρα …άδωρα στους αρραβώνες

Άρειος Πάγος: Δώρα …άδωρα στους αρραβώνες
Σε περίπτωση λύσης του αρραβώνα τα χρήματα ή τα δώρα που έχουν ανταλλαγεί πρέπει να επιστραφούν...

Σε περίπτωση λύσης του αρραβώνα τα χρήματα ή τα δώρα που έχουν ανταλλαγεί πρέπει να επιστραφούν.

Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος και δικαίωσε πρώην μνηστήρα θεωρώντας ότι η αγωγή που είχε καταθέσει και με την οποία διεκδικούσε να του επιστραφούν 32.400 ευρώ μαζί με τους νόμιμους τόκους είναι ορθή και νόμιμη.

Σύμφωνα με τους Αρεοπαγίτες «Η υπαναχώρηση από τη σύμβαση μνηστείας με μονομερή ρητή ή σιωπηρή δήλωση του ενός από τα δύο μέρη η οποία μπορεί να γίνει και χωρίς να υπάρχει κανένας σπουδαίος λόγος, δημιουργεί αμοιβαία υποχρέωση απόδοσης των ληφθέντων λόγω δωρεών ή ως συμβόλων μνηστείας, σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού, καθώς λογίζεται ότι δόθηκαν υπό την προϋπόθεση του μέλλοντος γάμου».

Η υπόθεση που απασχόλησε τον Άρειο Πάγο αφορούσε αρραβώνα ο οποίος πραγματοποιήθηκε το 2000. Ο μνηστήρας είχε συνδράμει οικονομικά την πρώην μνηστή του με 32.400 ευρώ για την αποπεράτωση της κατοικίας της παίρνοντας μάλιστα και δάνειο από τράπεζα. Ο αρραβώνας διαλύθηκε με πρωτοβουλία της γυναίκας και ο άντρας προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

Τόσο το Εφετείο όσο και ο Άρειος Πάγος απέρριψαν τους ισχυρισμούς της γυναίκας η οποία υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι δεν είχε συναφθεί μεταξύ τους μνηστεία αλλά συμφωνία ελεύθερης συμβίωσης, ενώ το ποσό που είχε καταβάλλει ο πρώην αρραβωνιαστικός της ήταν μικρότερο και ότι το έδωσε για λόγους εντυπωσιασμού και επίδειξης.