ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Το Βερολίνο ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες!

Προσφυγικό: Το Βερολίνο ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες!

Τη διαδικασία επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει εκ νέου το Βερολίνο, από τις 15 Μαρτίου.

Την αποκάλυψη κάνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και την αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.

H εφημερίδα επικαλείται επιστολή του γερμανού υπουργού Εσωτερικών, στην οποία ο Τόμας ντε Μαζιέρ ενημερώνει την αρμόδια επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου ότι ζητά από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf) τη συνέχιση της επαναπροώθησης προσφύγων από τις 15 Μαρτίου βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Η FAZ σημειώνει ότι οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από όλες τις χώρες της ΕΕ προς την Ελλάδα έχουν ανασταλεί από το 2011, μετά από σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που επικαλούνταν άσχημες συνθήκες διαβίωσης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εξαιρούνται όσοι εισήλθαν στην ΕΕ πριν τα μέσα Μαρτίου, αλλά και οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες ζητούν από την Αθήνα να διαβεβαιώνει κάθε χώρα που επαναπροωθεί αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ότι η στέγη που θα προσφέρεται στους πρόσφυγες πληροί ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η Κομισιόν συνδέει την επανεργοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου με την εφαρμογή της συμφωνίας του 2015 για την κατανομή προσφύγων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει τον διπλασιασμό των μετεγκαταστάσεων από 1.000 σε 2.000 πρόσφυγες το μήνα.

Μέχρι σήμερα ωστόσο οι χώρες της ΕΕ έχουν δεχθεί στο έδαφός τους συνολικά μόλις 7.340 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 2.650 από την Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, για άσχημες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα κάνουν λόγο και πάλι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για την επαναπροώθηση προσφύγων επικρίνει η γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση αρωγής προσφύγων Pro Asyl κάνοντας λόγο για επιπλέον χτύπημα στο ελληνικό σύστημα απονομής ασύλου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR) στην Αθήνα Ρόλαντ Σένμπαουερ δήλωσε στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης ότι στο επόμενο διάστημα δεν είναι ούτως ή άλλως δυνατή η επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει τόσο ένα αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όσο και την εξέταση του αιτήματος ασύλου σε λογικό χρονικό διάστημα.

Την ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών κατά μήκους της λεγόμενους Βαλκανικής Οδού εξέφρασε και η διευθύντρια του τμήματος ανθρωπιστικών υποθέσεων της Caritas Ευρώπης Σίλβια Σινιμπάλντι.

Σχετικές ειδήσεις