ΕΛΛΑΔΑ

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Μέχρι τις 22 Μαρτίου έχουν προθεσμία οι αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας για να αποφασίσουν και να ορίσουν πότε θα ισχύουν οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι.

Με βάση τις πρόσφατες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, οι αντιπεριφερειάρχες θα πρέπει να κατανείμουν ελεύθερα τις 30 ημέρες των ενδιάμεσων εκπτώσεων εντός του έτους με τον τρόπο που θα κρίνουν ως τον καλύτερο για τις περιφέρειες που εκπροσωπούν (π.χ δυο δεκαπενθήμερα, τρία δεκαήμερα, έξι πενταήμερα κτλ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο εφαρμογής του άρθρου 114 του νόμου 4446/2016 για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που δημοσιεύτηκε από τη γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, οι αντιπεριφερειάρχες, με σχετικό έγγραφο τους, θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη των τοπικών εμπορικών συλλόγων αλλά και των εμπλεκομένων οργανώσεων( επαγγελματικών και άλλων) και στη συνέχεια να αποφασίσουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Ωστόσο σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή περάσει άπρακτη και δεν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους οι φορείς, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες θα μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους.

Επιπλέον αν μετά τις 22 Μαρτίου δεν υπάρχει σχετική απόφαση, τότε οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για το 2017 θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ενώ στις δυο περιόδους προβλέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων προαιρετικά και δυο Κυριακές συνολικά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Αν η απόφαση για την κατανομή των 30 ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων περιλαμβάνει και άλλες Κυριακές αυτές δεν θα μπορούν να ξεπερνούν συνολικά τις οκτώ.

Αν η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη για την κατανομή των τριάντα ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων μέσα στο έτος περιλαμβάνει περισσότερες από δύο Κυριακές, τότε, σε συνδυασμό με την εκδοθείσα απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, ισχύουν τα εξής:

  • Η προαιρετική λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, επιτρέπεται μόνο δύο (2) Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Αυτές οι δύο Κυριακές πρέπει να ορίζονται στην απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις.
  • Τις υπόλοιπες Κυριακές των ενδιάμεσων εκπτώσεων, επιτρέπεται η λειτουργία όσων καταστημάτων πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 16 και μόνο στην περίπτωση που αυτές οι ημέρες περιλαμβάνονται στις Κυριακές για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί σχετική αιτιολογημένη απόφαση Αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που παρέχει η ίδια διάταξη.

Συνοπτικά, η προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων επιτρέπεται τις εξής οχτώ Κυριακές:

1) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων.

2) Τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

3) Την Κυριακή των Βαΐων.

4) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

5) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, σε όσες Περιφερειακές Ενότητες δεν εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση Αντιπεριφερειάρχη.

Σε όσες περιφερειακές ενότητες οι ενδιάμεσες εκπτώσεις προγραμματίζονται από τον Αντιπεριφερειάρχη, αυτές οι δύο Κυριακές θα ορίζονται ρητά στην απόφαση.

Στο μεταξύ, εκτός του 2017 προβλέπεται ότι οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα μπορούν να αλλάζουν και πάλι με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη η οποία θα δημοσιεύεται την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται των εκπτώσεων αυτών. (Παράδειγμα: για τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους του έτους 2018, ο αντιπεριφερειάρχης οφείλει να εκδώσει σχετική απόφαση έως την 1η Δεκεμβρίου 2017).

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων