ΕΛΛΑΔΑ

Θύματα της κρίσης και οι υπεραιωνόβιες ελιές! (vid)

Θύματα της κρίσης και οι υπεραιωνόβιες ελιές! (vid)

Άντεξαν 100άδες, ακόμα και χιλιάδες χρόνια, «είδαν» πολλά, εξακολουθούν να προσφέρουν τους καρπούς τους, κι όμως στην εποχή μας … γίνονται καυσόξυλα!

Ένα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας εγείρει η ομάδα για τη Σωτηρία Μνημειακών Ελαιόδεντρων Κρήτης, με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Όπως επισημαίνεται , ήδη, «προχωρούν και φέτος με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες κοπής δέντρων από ανθρώπους που είτε τα πουλούν είτε απλά θέλουν να εξασφαλίσουν ξύλα για να ζεσταθούν το χειμώνα».

Σύμφωνα με την Ομάδα:

«δεν τίθεται ζήτημα να μην κλαδεύουν ακόμα και να εκριζώνουν τα δέντρα τους όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν ή φροντίζουν για τη ζεστασιά τους, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Η περιουσία άλλωστε είναι δική τους, ότι θέλουν την κάνουν!

Αυτό που λέμε είναι ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΡΙΖΩΝΟΥΝ τις παλιές, τις υπεραιωνόβιες, τις πολύ μεγάλες ελιές!

Τις ελιές που σεβάστηκαν οι προηγούμενες γενιές. Οι γενιές που επίσης πέρασαν κρύο, κακουχίες, ακόμα και πολέμους ! Οι πρόγονοί μας τις σεβάστηκαν ! Μην τις λεηλατήσει η δική μας η γενιά ! Ας παραδώσουμε στην επόμενη γενιά αυτά τα μνημεία της φύσης, έτσι όπως τα παραλάβαμε από την προηγούμενη».

Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη ζουν δεκάδες αρχαίες ελιές. Σύμφωνα με επιστήμονες αρκετά από αυτά τα ελαιόδεντρα ζουν πάνω από 1.500 χρόνια!

Το 2009 πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης άρχισαν μία προσπάθεια καταγραφής των αρχαίων ελαιόδεντρων. Συγχρόνως ενημέρωναν τους κατοίκους του νησιού για τη σημασία των δέντρων αυτών. Μάλιστα ειδική ενημέρωση έκαναν στους ιδιοκτήτες της καθεμιάς υπεραιωνόβιας ελιάς.


Πηγή: cretalive.gr

Σχετικές ειδήσεις