ΕΛΛΑΔΑ

Ετοιμάζοντας το σαρακοστιανό τραπέζι όπως η μαμά σου… μπορείς να κερδίσεις!

Ετοιμάζοντας το σαρακοστιανό τραπέζι όπως η μαμά σου… μπορείς να κερδίσεις!

Πίσω από τα τέλεια οργανωμένα τραπέζια κρύβεται πάντα μία γυναίκα.

Εκείνη είναι υπεύθυνη για όλα: Από το να προσκαλέσει τους καλεσμένους, μέχρι να μεγαλουργήσει, δημιουργώντας κλασικά και πρωτότυπα σαρακοστιανά πιάτα που θα εντυπωσιάσουν… Θέλει τα πάντα να είναι στην εντέλεια και δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις για να περάσουν όλοι καλά και να χαλαρώσουν. Μετατρέπει το σπίτι της στο ιδανικό σκηνικό και δημιουργεί την πιο ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα με κάθε αφορμή. Άλλωστε, αυτό το μάθημα, το διδαχτήκαμε από τις μαμάδες μας.

Από μικρά παιδάκια, θαυμάζαμε την προσπάθειά τους να περιποιηθούν την οικογένειά μας, τους συγγενείς και τους φίλους. Κατάφερναν να χωρέσουν περισσότερο κόσμο από ό,τι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε σε ένα μόνο τραπέζι, φορτωμένο με τα πιο νόστιμα θαλασσινά και ζυμαρικά, μέσα από τα οποία εξέφραζαν τη φροντίδα και την αγάπη τους. Και όταν τελικά η οικοδέσποινα σήκωνε ψηλά το ποτήρι με το ούζο, μπορούσαμε να ξεκινήσουμε…

Γιατί μπορεί να θεωρούμε ότι το ούζο είναι ένα κλασικό, «ανδρικό» ποτό που καταναλώνεται στα καφενεία και τα ταβερνάκια, όμως αν ανατρέξουμε στις αναμνήσεις μας θα καταλάβουμε ότι είναι το παραδοσιακό απόσταγμα που διαχρονικά προτιμούν και οι γυναίκες. Αποτελούσε -όπως άλλωστε και σήμερα- ένα ευχάριστο απεριτίφ για τις κυρίες της παρέας, καθώς και την πρώτη επιλογή για να συνοδέψουν το φαγητό με κάθε αφορμή, όπως τα οικογενειακά τραπέζια... Είναι το ποτό που συνόδευε κάθε περίσταση από τα παιδικά μας χρόνια, που έκανε τους μεγαλύτερους να χαμογελούν λίγο περισσότερο και να απολαμβάνουν στο έπακρο τις στιγμές στο γιορτινό τραπέζι.

Ο ήχος των τσουγκρισμάτων και οι μυρωδιές των μεζέδων είναι ζωντανές εικόνες που θα μας συνοδεύουν για πάντα. Εικόνες που προσπαθούμε να αναδημιουργήσουμε και εμείς, κρατώντας τις παραδόσεις που είναι συνδυασμένες με τις αναμνήσεις μας, μιμούμενοι τους γονείς μας. Για τον λόγο αυτό, με τη σειρά μας σήμερα οργανώνουμε τις δικές μας συγκεντρώσεις και τα δικά μας οικογενειακά τραπέζια, που αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της ελληνικής κουλτούρας.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, μας αρέσει να ακολουθούμε τις παραδόσεις. Κάνουμε τις ίδιες συνταγές που έκαναν οι μαμάδες μας, στρώνουμε τα δικά τους τραπεζομάντηλα, τους υποδεχόμαστε ως καλεσμένους μας με ένα μεγάλο χαμόγελο και τους καλωσορίζουμε με ένα ποτήρι Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Γιατί εκείνες μας έκαναν να αγαπήσουμε τη γεύση του αποστάγματος που έχει ταυτίσει το όνομά του με το εθνικό μας ποτό και μας δένει με τις στιγμές της παράδοσης.

Διαβάστε περισσότερα στο sarakosti.gr