ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Καταπέλτης ο Εισαγγελέας για τη δολοφονία του 24χρονου

Χανιά: Καταπέλτης ο Εισαγγελέας για τη δολοφονία του 24χρονου

Με την πρόταση εισαγγελέα και τις αγορεύσεις των δικηγόρων η πέμπτη ημέρα της δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων για το φονικό στα Ανώγεια - Ισχυρή παρουσία αστυνομίας στην αίθουσα του δικαστηρίου

Ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά μόνας και όχι κατά συναυτουργία καθώς και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των άλλων δυο αδερφών πρότεινε ο εισαγγελέας σε βάρος του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Μανώλη Στρατάτη στα Ανώγεια. Ο εισαγγελέας δεν αναγνώρισε βρασμό ψυχής ή άμυνα.

Για τον πατέρα του κατηγορουμένου, ο εισαγγελέας πρότεινε άμεση συνέργεια στην πράξη της ανθρωποκτονίας και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των άλλων δυο αδερφών του θύματος.

Και για τους δυο προτάθηκαν επίσης οι κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και παράνομης κατοχής φυσιγγίων.

Για τους άλλους δυο κατηγορουμένους, τα αδέρφια του Μανώλη Στρατάκη και τον πατέρα του, ο εισαγγελέας δεν αναγνώρισε ανθρωποκτόνο πρόθεση και πρότεινε την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής στον πατέρα, την κατηγορίας της βαριάς σκοπούμενης βλάβης στον έναν αδερφό και την αθώωση στον δεύτερο αδερφό.

«Απασφάλισε το καλάσνικοφ και όποιον πάρει ο χάρος»

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελέας είπε ότι ο κατηγορούμενος για τον φόνο σκότωσε τον Μανώλη Στρατάκη από πρόθεση, ενώ είχε ανθρωποκτόνα διάθεση και κατά των αδερφών του θύματος λαμβάνοντας υπ' όψιν το συγκεκριμένο όπλο που κρατούσε (καλάσνικοφ), τη συγκεκριμένη στάση του σώματος που είχε και τη στόχευση κατευθείαν προς τα σώματα των αδερφών Στρατάκη. «Ψύχραιμα ακινητοποίησε το αυτοκίνητο, απασφάλισε το καλάσνικοφ και έριξε βολές κατά ριπάς, δηλαδή όπως λέμε και "όποιον πάρει ο χάρος"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Δεν υφίσταται όπως είπε βρασμός ψυχής καθώς δεν υπήρχε υπερένταση που να αποκλείει πρώτα τη σκέψη. Ευθύς εξαρχής, όπως είπε ο εισαγγελέας, πήγε εκεί ο κατηγορούμενος οπλισμένος και έτοιμος για το περιστατικό.

Ούτε άμυνα όμως υπάρχει, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Ακόμα και αν δεχτούμε, όπως είπε, ότι δέχτηκαν πρώτοι σφαίρες ενώ ήταν στο αυτοκίνητο, το γεγονός ότι αντί να φύγουν αμέσως με το όχημά τους - κάτι που θα ήταν άμυνα - το σταματούν και κατεβαίνουν έξω αρχίζοντας τους πυροβολισμούς κάτι που δεν συνιστά άμυνα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. «Ο Μανώλης Στρατάκης έχει πυροβοληθεί από πίσω. Ο κατηγορούμενος που τον πυροβολεί βρίσκεται πίσω από το θύμα και διαγώνια. Σε καμία περίπτωση το θύμα δεν επιτίθεται», είπε ο εισαγγελέας.

Για τον πατέρα του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία, ο εισαγγελέας είπε ότι δεν ήταν αυτός που σκότωσε τον Μανώλη. Η εν γένει όμως στάση του στο περιστατικό όχι μόνο ως ευθύνη αλλά και ως συνδρομή ψυχική - καθώς βρισκόταν δίπλα επιτρέποντάς του να ρίξει με καλάσνικοφ και πυροβολώντας ταυτόχρονα και ο ίδιος - συνιστά την άμεση συνέργεια στην πράξη.

Για τους άλλους τρεις κατηγορουμένους από την πλευρά του Στρατάκη, τα αδέρφια δηλαδή του νεκρού και τον πατέρα του, ο εισαγγελέας δεν αναγνώρισε ανθρωποκτόνο πρόθεση καθώς όπως είπε όλες οι βολές έπεσαν χαμηλά, δεν είχαν κατεύθυνση τα σώματα. Το γεγονός ότι όλες οι σφαίρες έπεσαν χαμηλά, δείχνει ότι μπορεί να είχαν σκοπό τον εκφοβισμό ίσως και τη σωματική βλάβη, όχι όμως τον θάνατό τους είπε ο εισαγγελέας.

Συγκεκριμένα, πρότεινε για τον πατέρα του θύματος τις κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής. Στον έναν αδερφό πρότεινε αθώωση καθώς δεν κατείχε πάνω του όπλο και για τον δεύτερο αδερφό πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης συν την κατηγορία για παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

«Με μαθηματική ακρίβεια το αποτέλεσμα της διένεξης θα ήταν αυτό»

«Οι έριδες για τα βοσκοτόπια που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά οδήγησαν στον θάνατο ενός ανθρώπου. Είναι ο αποτέλεσμα μιας διένεξης που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε σε αυτό το σημείο», είπε ο εισαγγελέας.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι οπλοφορούν παράνομα. Ο ισχυρισμός ειδικά για το καλάσνικοφ ότι το έφεραν πατέρας και γιος για τα φουρκιασμένα ζώα δεν ισχύει γιατί το συγκεκριμένο όπλο είναι ακατάλληλο για σκόπευση. Ουαί και αλίμονο ο οποιοσδήποτε κτηνοτρόφος για να αντιμετωπίσει ζώα να πρέπει να έχει μαζί του καλάσνικοφ. Προκαλεί εντύπωση που ένα τέτοιο όπλο βρέθηκε στα χέρια ενός 20χρονου παιδιού με την ανοχή και τις ευλογίες του πατέρα του» τόνισε ο εισαγγελέας.

Η δίκη θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των δικηγόρων, ωστόσο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Πηγή: flashnews.gr

Σχετικές ειδήσεις