ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν αποκλείονται ελαφρύνσεις για ευπαθείς ομάδες»

«Δεν αποκλείονται ελαφρύνσεις για ευπαθείς ομάδες»

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι εξαιρέσεις για την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.


Έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 15 Νοεμβρίου, αναφέρει ότι, μολονότι έχουν προβλεφθεί εξαιρέσεις από την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίες «σε μεγάλο βαθμό και στο μέτρο του δυνατού καλύπτουν ευαίσθητές κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές των μακροχρόνια ανέργων και των πασχόντων από σοβαρές ασθένειες», «εάν κριθεί κοινωνικά αναγκαίο και οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, θα εξεταστεί η δυνατότητα διεύρυνσης των εξαιρέσεων».

Συγκεκριμένα, το έγγραφο του κ. Οικονόμου διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης .

Οι δύο βουλευτές είχαν με τη σειρά τους υπογραμμίσει πως «η ειδική εισφορά αλληλεγγύης έρχεται να μειώσει για μια ακόμη φορά το πενιχρό εισόδημα της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και ότι είναι δεδομένη η αδυναμία μεγάλου αριθμού πολιτών να ανταποκριθεί σε αυτήν την εφιαλτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Ο κ. αναπληρωτήσ υπουργός Οικονομικών παραθέτει αναλυτικά τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Διευκρινίζει επίσης ότι όσες από τις περιπτώσεις αυτές δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος, θα υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αίτηση για νέα εκκαθάριση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, ως μακροχρόνια άνεργοι, ή ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα.