ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Η θανατηφόρα παράσυρση του 24χρονου και η δικαστική απόφαση που προκαλεί συζητήσεις

Κρήτη: Η θανατηφόρα παράσυρση του 24χρονου και η δικαστική απόφαση που προκαλεί συζητήσεις

Ήταν Μάρτιος του 2011. Ο 24χρονος Λευτέρης Μαθιουδάκης από την Μάρθα Ηρακλείου είχε βγει νυκτερινή βόλτα με τους φίλους του. Δεν επέστρεψε όμως ποτέ στο σπίτι του.

Ο άτυχος Λευτέρης άφησε την τελευταία του πνοή στο δρόμο κοντά στον κόμβο Σκαλανίου καθώς παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα. Ο φίλος του με τον οποίο ήταν μαζί άκουσε έναν γδούπο και όταν έστρεψε το βλέμμα του αντίκρισε πεσμένο στο οδόστρωμα και αιμόφυρτο το άτυχο παλικάρι.

Ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστος. Στο σημείο της τραγωδίας δεν εντοπίστηκαν καν ίχνη τροχοπέδησης. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Όμως οι τραγικοί γονείς συνέχισαν να παλεύουν στην μνήμη του παιδιού τους.

Υποβάλλουν μήνυση κατά του οδηγού του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο γιος τους και ο φίλος του λίγο πριν την τραγωδία. Η υπόθεση ανασύρεται από το αρχείο και ο οδηγός και φίλος των παιδιών παραπέμπεται να δικαστεί για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης. Η παρέα των τεσσάρων είχαν βγει βόλτα σε Χερσόνησο και Ηράκλειο, γυρίζοντας σε διάφορα μπαρ.

Κατά την επιστροφή ο 24χρονος άρχισε να καυγαδίζει με έναν από τους συνεπιβάτες. Μέχρι και μπουνιά έπεσε με αποτέλεσμα να ανοίξει η μύτη του ενός. Σκνίπα στο μεθύσι η κατάσταση παρεκτράπηκε. Ο οδηγός σταμάτησε δύο φορές το αυτοκίνητο, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, για να σταματήσει την φασαρία και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μάταια όμως.

Βλέποντας την κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου και με κίνδυνο της οδήγησης, τους δύο στο δρόμο προς Σκαλάνι, λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα. Παράλληλα τηλεφώνησε στον αδελφό του 24χρονου στον οποίο εξέθεσε την κατάσταση και του υπέδειξε το σημείο ώστε να παραλάβει τον αδελφό του.

Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε. Αυτοκίνητο που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα πέρασε πάνω από τον 24χρονο Λευτέρη...

Η απόφαση

Η υπόθεση εκδικάστηκε την Τετάρτη (28/11) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου το οποίο έκρινε κατά πλειοψηφία ένοχο για την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης τον οδηγό και φίλο του 24χρονου. Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό ότι ωθήθηκε στην πράξη λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος και τού επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών. Είναι μία απόφαση που ήδη συζητείται έντονα στους νομικούς κύκλους.

Το δικαστήριο ουσιαστικά έκρινε ότι ο οδηγός δεν έπρεπε να αφήσει τον 24χρονο στην κατάσταση που ήταν σε ένα δρόμο εξαιρετικά επικίνδυνο, με ανύπαρκτο φωτισμό, καθώς η ζωή του διέτρεχε άμεσο κίνδυνο και θα έπρεπε να ενεργήσει διαφορετικά.

Ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής έκανε λόγο «για μία εξόχως νομικά μα προπαντός κοινωνικά σημαντική απόφαση με πολλούς συμβολισμούς κι αποδέκτες. Είναι φανερό ότι το Δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη και συνάμα έδειξε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίζουμε τον συνάνθρωπό μας επί τη βάσει αλληλεγγύης και αμοιβαίας προστασίας. Αισθάνομαι την ανάγκη εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Λευτέρη να ευχαριστήσω την Ελληνική Δικαιοσύνη, για την δικαίωση και την ανάπαυση της ψυχής του αδικοχαμένου παιδιού».

Πηγή: cretalive.gr