ΕΛΛΑΔΑ

«Βόμβα» Παπαδόπουλου: Σοβαρός κίνδυνος από το ηφαίστειο της Σαντορίνης

«Βόμβα» Παπαδόπουλου: Σοβαρός κίνδυνος από το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Την ανάγκη πρόληψης και προστασίας επισημαίνει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με αφορμή το τσουνάμι της Ινδονησίας και την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατούα, μίλησε για τους κινδύνους που κρύβει η Σαντορίνη.

«Θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας στην περιοχή δια της ενημέρωσης, να είναι μακριά από τις ακτές, αφού υπηρχε δραστηριότητα του ηφαιστείου», τόνισε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στον Real fm αναφερόμενος στην Ινδονησία.

«Για μια ακόμη φορά την πλήρωσε ο φτωχός κοσμάκης. Να το πω απλά. Σε τέτοιες περιπτώσεις που δεν προκαλείται το τσουνάμι από σεισμό αλλά από υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη πρέπει να πούμε για να είμαστε δίκαιοι ότι δεν υπάρχουν παγκοσμίως συστήματα για έγκαιρη προειδοποίηση. Τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί βασίζονται στο σεισμό», συμπλήρωσε.

«Είναι ένας ύπουλος εχθρός αυτός. Δεν το βλέπουμε στην επιφάνεια αλλά συμβαίνει στον βυθό», κατέληξε, για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για τη Σαντορίνη.

«Όπου υπάρχουν ενεργά υποθαλάσσια ηφαίστεια υπάρχει το ίδιο πρόβλημα και ισχύει και για τον Ελλαδικό χώρο. Το ηφαίστειο της Σαντορίνης κρύβει δύο κινδύνους. Ένα η Καμένη μέσα στην καλδέρα και ο Κολούμπος μεταξύ Σαντορίνης και Ίου, υποθαλάσσια και τα δύο», σχολίασε.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχεται χιονιάς τις επόμενες ώρες - Θα το «στρώσει» και στην Αττική