ΕΛΛΑΔΑ

Αυτή είναι η νέα Αμερικανική βάση που στήνουν στην Αλεξανδρούπολη

Αυτή είναι η νέα Αμερικανική βάση που στήνουν στην Αλεξανδρούπολη
Στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για δημιουργία αμερικάνικης βάσης αναφέρεται η WSJ

Στις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα οι αμερικανικές και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρεται δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας WallStreet Journal.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η καχυποψία μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχει υποχωρήσει και βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ άλλοτε.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην Αλεξανδρούπολη, μία πόλη με γεωστρατηγικό ενδιαφέρον. Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι τοπικοί άρχοντες διαβλέπουν δυνητικά οφέλη από τις στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αλεξανδρούπολη χαρακτηρίζεται ως μία πόλη που έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Ρωσία και η Μόσχα, δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για την πόλη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης έχει ζητήσει από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ να δημιουργηθεί εκεί μόνιμη στρατιωτική βάση.

Σημειώνεται πάντως πως τέτοιες πληροφορίες και αναφορές έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά, τόσο από κυβερνητικά στελέχη, όσο και από τοπικές αρχές, όταν, στο πρόσφατο παρελθόν, είχε ανοίξει ξανά το θέμα των στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή.

Η εφημερίδα αναφέρει και συγκεκριμένα παραδείγματα της στενής στρατιωτικής συνεργασίας: Από τον Οκτώβριο, αμερικανικές και ελληνικές δυνάμεις λαμβάνουν μέρος σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε βάση κοντά στον Βόλο.

Πέρυσι άρχισαν να επιχειρούν μη οπλισμένα MQ-9 Reaperdrones στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Επίσης, ο αμερικανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει περιστασιακά βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και τον Άραξο, σύμφωνα με Αμερικανούς και Έλληνες αξιωματούχους, ενώ συζητούνται επιπλέον ελλιμενισμοί αμερικανικών σκαφών και ασκήσεις.

Όπως αναφέρουν διπλωμάτες των δύο χωρών στην εφημερίδα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ είναι τώρα στενότερες από ποτέ. «Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διαθέτει έναν τόσο ισχυρό σύμμαχο και είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να συντονίζονται με μια σταθερή χώρα σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον», δήλωσε ο ταξίαρχος Γιώργος Φασούλας, που παρακολούθησε την άσκηση. Η όλο και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών συμβαίνει σε περίοδο εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Η WallStreet Journal τονίζει ότι εντάσεις έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Ελλάδα ήταν παραδοσιακά καχύποπτη απέναντι στην αμερικανική ισχύ, εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς την στρατιωτική δικτατορία την περίοδο 1967-1974.

Επιπλέον, έρευνες έχουν καταδείξει πως οι Έλληνες νιώθουν εγγύτητα με την Ρωσία, που είναι μια Ορθόδοξη χώρα. Η καχυποψία προς τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα έντονη στους κόλπους της ελληνικής Αριστεράς, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ ΘΡΑΚΗΣ

Διαβάστε επίσης:

Αιμίλιος Λιάτσος: Δεν θα ξαναβγεί στην εκπομπή μου - Άγρια επίθεση κατά κορυφαίου στελέχους της ΝΔ

Χάος στην Αγία Πετρούπολη: Χιονίζει ασταμάτητα επί δύο εβδομάδες – Δείτε εντυπωσιακές εικόνες

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και την Πέμπτη με χιόνια και καταιγίδες (pics)

Σχετικές ειδήσεις