Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Καστανιώνας της Αγιάσου (vid)

Newsbomb

Ένα μοναδικό φυσικό στολίδι του ορεινού όγκου του Ολύμπου στο νησί της Μυτιλήνης είναι ένα μη αυτοφυές δάσος καστανιάς έκτασης 11.000 στρεμμάτων, που αποτελεί οικότοπο με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα.

Ο πολυαγαπημένος για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού καστανιώνας, εξασφάλιζε για αιώνες ένα σημαντικό εισόδημα στους κατοίκους της Αγιάσου.

Μεγάλη αξία έχει και η ξυλεία που παράγεται από την καστανιά, όπως επίσης και το καστανόχωμα για την καλλιέργεια διακοσμητικών φυτών. Χρόνια τώρα το ξύλο της καστανιάς έντυνε τα σπίτια του νησιού με κουφώματα, έπιπλα, πετσώματα σκεπών και σαχνισίνια (ξύλινες προεξοχές σπιτιών).

Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, λόγω εγκατάλειψης ή παύσης της συστηματικής καλλιέργειας της καστανιάς, η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά. Αν και τα παραγόμενα κάστανα της Αγιάσου είναι εξ ολοκλήρου βιολογικά, επειδή η καλλιέργειά τους χρόνια τώρα γίνεται με φυσικό τρόπο, οι ασθένειες της καστανιάς, η χαμηλή τιμή του προϊόντος, η μη ύπαρξη αντισταθμιστικών οικονομικών παροχών αλλά και η κλιματική αλλαγή, οδηγούν σε συνεχή μείωση του συνολικού παραγόμενου προϊόντος.

Τα τελευταία χρόνια είναι επιτακτική ανάγκη και γίνεται προσπάθεια από τους παραγωγούς να ανανεωθεί ο καστανιώνας με νέα δέντρα, έτσι ώστε να συνεχίζει να “ ζει” και να προσφέρει τα δώρα του τόσο στους ανθρώπους όσο και στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.