ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Εκλογικός νόμος: Ακυβερνησία… τέλος! Απόφαση - σταθμός το τέλος της απλής αναλογικής

Εκλογικός νόμος: Ακυβερνησία… τέλος! Απόφαση - σταθμός το τέλος της απλής αναλογικής
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Επαναφορά της πενταετούς θητείας δημάρχων και περιφερειαρχών, όριο εκλογής το 43% συν μία ψήφο από τον πρώτο γύρο, πλειοψηφία στον νικητή των εκλογών και όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής συμβούλου.

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και για να υπάρχει το αποτέλεσμα προϋπόθεση είναι να γίνονται κινήσεις, να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες να θεωρείται δεδομένη η βούληση εκείνων που έχουν την ευθύνη. Στην πολιτική, οι ισχυρές κυβερνήσεις έχουν αυτές ακριβώς τις δυνατότητες και κυρίως την δύναμη να μην μετατρέπουν το υπουργικό συμβούλιο σε μια φιλολογική λέσχη ανταλλαγής ιδεών επί θεωρητικών (και συχνά ανεφάρμοστων) προσεγγίσεων.

Στην Ελλάδα, όπως απέδειξε το μακρινό σήμερα 1989, οι συμμαχικές κυβερνήσεις που προέκυψαν από εκλογικούς νόμους που πλησίαζαν ιδιαίτερα στην απλή αναλογική δεν δούλεψαν. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι εκείνη την εποχή, χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις προκειμένου η χώρα να κυβερνηθεί. Την ώρα που η Ευρώπη άλλαζε με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, στην Αθήνα συζητούσαν τότε για εσωτερικούς συσχετισμούς, κοινοβουλευτικές ισορροπίες και ανούσιες διευθετήσεις.

Η πολιτική στην Ελλάδα δεν μπορεί να μεταβληθεί σε μια λέσχη τύπου «Παρνασσού». Απαιτούνται αποφάσεις από ισχυρές κυβερνήσεις και έλεγχος από αξιόπιστες αντιπολιτεύσεις. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και με το νόμο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε για την αυτοδιοίκηση. Αποτέλεσμα; Να έχουν εκλεγεί δήμαρχοι χωρίς να ελέγχουν το δημοτικό συμβούλιο. Κλασικό παράδειγμα μεγάλης πόλης που ήρθε αντιμέτωπη με αυτό το ιδιότυπο καθεστώς, ήταν η Θεσσαλονίκη, όπου ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέλεξε ένα πολύ μικρό αριθμό συμβούλων, γεγονός που τον υποχρέωσε να καθυστερήσει σημαντικά - μέχρι να βρει τις κατάλληλες συμμαχίες - την υλοποίηση κρίσιμων αποφάσεων για την πόλη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, μόνο ως πολιτικά ορθή μπορεί να κριθεί η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να δώσει την δυνατότητα στους δήμους και τις περιφέρειες να... κυβερνηθούν. Στο νομοσχέδιο που κατετέθη χθες στη Βουλή προβλέπει την επαναφορά της 5ετους θητείας δημάρχων και περιφερειαρχών, όριο εκλογής το 43% συν μια ψήφο από τον πρώτο γύρο, πλειοψηφία στον νικητή των εκλογών και θέσπιση ορίου 3% για το δικαίωμα εκλογής συμβούλου.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο λογικό (και πιο πολιτικά ουσιαστικό) ο κερδισμένος σε μια εκλογική αναμέτρηση να έχει και τη δυνατότητα να διοικήσει. Είτε αυτός είναι ο δήμος, είτε η περιφέρεια είτε η εθνική κυβέρνηση.

Για όσους βιαστούν δε να πουν, ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι η αιτία για την αλαζονεία, την διαφθορά κλπ της εκάστοτε εξουσίας, η μοναδική απάντηση βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Σε μια αξιόπιστη, ισχυρή αντιπολίτευση που ελέγχει, κρίνει και καταθέτει προτάσεις για μια διορθωτική πορεία. Άλλωστε στο τέλος μιας θητείας, κρίνεται και αυτός που κυβέρνησε και αυτός που αντιπολιτεύθηκε...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πυροσβεστική - ΕΜΑΚ: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Εκτός υπηρεσίας όσοι αρνηθούν