ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Εκλογές: Η απλή αναλογική και οι φυγόκεντρες τάσεις

Εκλογές: Η απλή αναλογική και οι φυγόκεντρες τάσεις

Πριν καν προλάβει να γίνει η επίσημη ανακοίνωση από το προεδρείο της Βουλής για την διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΝΔ, τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος στα...δεξιά της δεξιάς, έδωσαν και πήραν.

Όχι, δεν ήταν το πρόσωπο που ενέπνευσε τους... σεναριογράφους, ούτε οι ένας - δυο βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονται εδώ και καιρό στο «μικροσκόπιο» της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, αλλά οι εκλογές με την απλή αναλογική. Το σύστημα δηλαδή που θα ισχύσει για μια φορά , αλλά θα δώσει την δυνατότητα έστω για λίγες ημέρες, σε μικρές ομάδες προσώπων χωρίς ιδιαίτερη απήχηση στην κοινή γνώμη, να ζήσουν το... όνειρο του βουλευτή και στην πορεία να χρησιμοποιήσουν το ποσοστό τους ως «διαπραγματευτικό χαρτί». Τέτοιες σκέψεις υπάρχουν σε πολλές πλευρές του πολιτικού μας φάσματος. Και στα δεξιά της δεξιάς, αλλά και στα αριστερά της αριστεράς .

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ερμηνεύουν και τις διαδοχικές παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ως ένα πρώτο βήμα για την δημιουργία μιας πολιτικής κίνησης, ίσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ . Προφανώς το πολιτικό μέγεθος του κ. Βενιζέλου δεν έχει καμία σχέση με τους προαναφερόμενους βουλευτές, αλλά είναι ενδεικτικό των σκέψεων που προκαλούνται σε πολλούς ( ακόμη και σε εκείνους με μεγάλη πορεία στην πολιτική ζωή της χώρας ) εξαιτίας του εκλογικού συστήματος.

Μέχρι την ημέρα των εκλογών, οποτεδήποτε και εάν αυτές γίνουν, είναι βέβαιο θα υπάρξουν και άλλοι που θα φλερτάρουν με την ιδέα της ίδρυσης κόμματος. Αυτό που δεν συνυπολογίζουν όμως είναι ότι εάν γίνουν διπλές εκλογές, όπως ευθαρσώς ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, στο ενδιάμεσο - μεταξύ των δυο αναμετρήσεων - διάστημα, η πόλωση θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει σε κόμματα - πυροτεχνήματα, να επιβιώσουν πολιτικά.

Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσουν να αφήσουν περιθώρια σε κανέναν , ενώ και το εκλογικό σώμα στην πλειοψηφία του, δεν πιστεύει στις πολυκομματικές κυβερνήσεις. Με εξαίρεση το 2012 , όταν οι εκλογές δεν έγιναν στην πραγματικότητα υπό κανονικές συνθήκες , πάντοτε τα δυο κόμματα εξουσίας συγκεντρώνουν ως άθροισμα , ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό .

Ωστόσο, αυτή η παραδοχή δεν πρόκειται να αποτρέψει εκείνους που θέλουν να ...δοκιμάσουν την τύχη τους η να αφήσουν να εννοηθεί ότι θα το πράξουν προκειμένου να βρεθούν - για λίγες ημέρες - στο επίκεντρο της προσοχής των media, του πολιτικού προσωπικού και των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι; Κινητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο – Τους περιμένουμε!

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Οι περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία «Αθηνά» την Παρασκευή

Μπουρλά: Πότε θα κυκλοφορήσει το φάρμακο για τον κορονοϊό – Tι λέει για μεταλλάξεις και 3η δόση